Пловдив е готов за световните шампионки

Автор: Plovdiv Now 6208
Пловдив е готов за световните шампионки

Броени часове остават до дългоочаквания първи домакински мач на Марица (Пловдив) във волейболната Шампионска лига на Европа за този сезон, в който на българския първенец ще гостува не кой да е, а настоящият клубен първенец на света, на континента и на Турция – ВакъфБанк (Истанбул). Градът под тепетата е в предстартова треска за големия сблъсък с истанбулския гигант, от който домакините могат само да спечелят. Зала Колодрума е готова за мача тази вечер от 18 часа.

Срещата е от втория кръг в Група А на Шампионската лига. В първия Марица не успя да покаже това, на което е способна, и отстъпи като гост пред френския Безие (Безие) в три гейма. За Жълто-сините това е третото поредно участие в най-престижната клубна надпревара на континента, второто поредно участие в нейната групова фаза и първото, което започва директно от този етап на състезанието. Пловдивчанки все още нямат победа в групите на Шампионската лига и спечелването на първа такава е една от целите им за този сезон. Те обаче доминират в българското първенство като нямат нито един загубен гейм в седемте си мача от първия полусезон. Отборът на Иван Петков ще посрещне турския гранд като настоящ шампион на България (четирикратен), настоящ носител на Купа България (четирикратен) и настоящ и единствен лауреат на Суперкупа България.

ВакъфБанк изненадващо загуби гейм срещу гостуващия Алианц МТФ (Щутгарт) от Германия в първия си мач от Група А в Шампионската лига, но все пак започна защитата на титлата си от тази пролет с четиригеймова победа и взе трите точки. След това волейболистките на италианския треньор Джовани Гуидети взеха участие в Световното клубно пъренство в Китай и само преди десет дни триумфираха като шампионки на планетата за втори пореден път след като загубиха само един гейм в петте си мача там. Китайската звезда на отбора Тин Жу стана топреализатор на първенството и за втори пореден път бе обявена за най-полезен играч на шампионата. В идеалния отбор на Световното клубно първенство влязоха общо три волейболистки на ВакъфБанк. Освен Жу, която зае поста на единия посрещач, в седморката на надпреварата попаднаха още турското либеро Гизем Йорге и сръбският център Милена Рашич. Последната стана единственият състезател в света (и при двата пола) в момента, който е едновременно световен шампион и с националния си отбор, и с клубния си тим. И в двата случая, Рашич попадна в перфектната седморка на първенството.

Началото на сезона не бе добро за ВакъфБанк. Те загубиха мача за суперкупата на Турция от градския си съперник Еджзаджъбашъ ВитрА (Истанбул). В националната лига, тимът на Гуидети започна с осем поредни победи, но в деветия си мач, след завръщането си от Китай, се срещна отново с Еджзаджъбашъ и отново загуби с 1:3. Така ВакъфБанк пристигна в Пловдив като втори във временното класиране в Турция.

Визитката на съперника на Марица е повече от впечатляваща. За кратката си 32-годишна история, ВакъфБанк има три златни, един сребърен и един бронзов медал от Световното клубно първенство и четири златни, четири сребърни и един бронзов медал от Шампионската лига. Клубът е десеткратен шампион на Турция. Печелил е по веднъж Купата на ЦЕВ и Купата на претендентите, както и шест пъти националната купа на Турция и три пъти суперкупата на страната, пише сайтът на Марица.

Сред 14-те настоящи състезателки в състава на Джовани Гуидети, освен Жу и Рашич, фигурират имената на още едва две чужденки – холандката Лонеке Слоетьес и американката Келси Робинсън. Италианецът обаче разполага и с набор от млади и талантливи турски волейболистки, повечето от които не само са национални състезателки, но вече са оставили и отлични впечатления с играта си на различни международни форуми.

Това ще вторият мач между Марица и ВакъфБанк от началото на този сезон. Българският тим гостува в Истанбул на 29 октомври за приятелска среща, в която домакините спечелиха и петте изиграни гейма.

Съдии на двубоя ще бъдат Павел Буркьевич от Полша и Стефан Бернстрьом от Швеция, а делегат на ЦЕВ – Тим Каабер от Норвегия.

Срещата Марица – ВакъфБанк ще бъде излъчена пряко по Diema Sport HD, както и по новата онлайн телевизия на ЦЕВ EuroVolleyTV.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина