Пианистката Мария Долорес Гайтан свири пред картини от изложба, вдъхновена от корените на Испания

Автор: Plovdiv Now 7628
Пианистката Мария Долорес Гайтан свири пред картини от изложба, вдъхновена от корените на Испания

В началото на месец октомври Институт Сервантес и Фондация „Пловдив 2019“ представиха изложбата „ГИГА: Щрихи и звуци от Кордоба“.  Тя се намира в Дома на културата „Борис Христов“ и може да бъде разгледана до 27 октомври.

„ГИГА: Щрихи и звуци от Кордоба“ е интердисциплинарно събитие, създадено, за да укрепи културните връзки между Испания и България и е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Първата част от проекта се състои от изложба на произведенията на художника от Кордоба, Хинес Лиебана. Познат в Испания не само с художествената си дейност, но и като поет и драматург. Изложбата проследява всички творчески етапи на художника, като акцентът е поставен върху пейзажите, щрихите и линиите, които пренасят публиката в различни кътчета на света.

Във втората част от проекта зрителите ще имат възможност да се насладят на концерта на пианистката Мария Долорес Гайтан. Тя ще изпълни творби на испански композитори и музика, вдъхновена от корените на Испания. Изпълнителката от Кордоба e световно призната за представител на испанския талант поради заслугите й в областта на музиката и културния обмен.

Пианистката Lola Gaitan, отличена от España Global ще представи концерт за пиано в пространството, където са изложени картините. По този начин щрихите от произведенията на Лиебана щe бъдат в диалог с музиката на испанските композитори, чиято интерпретация ще изпълни мястото с ритъм и живот. Така проектът ГИГА ще постигне максимално въздействие.

Мария Долорес Гайтан (Вила дел Рио, 1983) е пианистка, преподавател и артистичен директор на Международния пиано фестивал Гуадалкивир.  Изпълненията ѝ се открояват със своята енергичност. Свирила е в различни европейски страни като Италия, Испания, Швейцария и България.

Концертът е следващата седмица на 22 октомври, вторник, от 18:00 ч. до 19:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

Вход свободен!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина