Петима души с отлепени ретини в Пловдивско заради жегите

Автор: Plovdiv Now 9377
Петима души с отлепени ретини в Пловдивско заради жегите

Само за 5 дни петима души са приети в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив с отлепени ретини на очите и загуба на зрение. Предишните месеци е имало едва няколко подобни случая. Лекарите са изумени от серията разкъсани ретини.

И петимата пациенти са на възраст над 60 г. Извършени са им сложни неколкочасови операции и се очаква да възстановят част от зрението си, съобщава 24 часа. Според медиците основната причина за отлепянето на най-вътрешния слой на очната ябълка е жегата.

"Когато температурите са високи, организмът се обезводнява. Настъпва и дехидратация на стъкловидното тяло, което държи ретината на мястото й, и тя се разкъсва. Същият негативен резултат се получава при травма, повишена физическа активност или тежка работа на полето", обясни началникът на очната клиника проф. Нели Сивкова.

В рисковата група попадат възрастните, хора с късогледство и диабет, както и такива, които вече веднъж са били оперирани за подобен проблем.

"Ретината е "мозъкът" на зрителния орган. Отлепянето й не е съпроводено с болка, зачервяване или изтичане на секрет. Затова пациентите изчакват, мислят си, че ще им мине от самосебе си. В началото не виждат определени сегменти, което се компенсира от другото око. Постепенно обаче губят зрение", посочи проф. Сивкова. Болшинството от хората търсели помощ късно. Лечението е единствено хирургично.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина