Пет причини да посетите Пловдив според престижния Wanderlust travel magazine

Автор: Plovdiv Now 3345
Пет причини да посетите Пловдив според престижния Wanderlust travel magazine

Престижното издание Wanderlust travel magazine посвещава статия на Пловдив, като посочва пет важни причини, заради които си струва да бъде посетен един от най-древните градове в света.

През 2019 г. градът, който е космополис от различни култури и влияния, е Европейска столица на културата, подчертават авторите. Ето и петте причини туристите да посетят града под тепетата.

1. Невероятната история

Разположен на важен път връзка между Западна Европа  Мала Азия, Пловдив е населяван през вековете от траки, гърци, римляни, византийци и османци. Всеки от тях е оставил своето незаличимо влияние върху архитектурата на града, както и върху неговия художествен и културен облик. Старият град е едно добро начало за опознаването на Пловдив. Там има калдъръмени улички, елегантни градски къщи то Възраждането и крепостта Небет тепе. За да опознаете историята на Пловдив, е добре да посетите Етнографския музей в зашеметяващата Куюмджиева къща. Най-поразителен е древният римски театър, открит през 70-те години. Там през лятото се провеждат концерти.

 2. Сензационната храна и вино 

Българската кухня е сърдечна и носи знака на многото завладяващи култури, които съжителстват в града. Популярна закуска е баницата, пълна със сирене, която се предлага от пекарните в града и най-добре се консумира с боза, питие от пшеница. Тараторът - студена супа от кисело мляко, чесън и копър, е перфектен за горещите дни. Традиционната шопска салата е вкусна е добре да я опитате. Пловдивчаните се гордеят с традициите във винопроизводството и е неизбежно да опитате местното вино мавруд от Брестовица. Районът се слави като един от най-добрите лозарски райони. В центъра на  Пловдив има множество заведения, където можете да дегустирате виното. Има и събития, свързани с това питие.

3. Капана – процъфтяващ квартал на изкуствата

Капана някога е бил център на занаятчиите на Пловдив.  Имената на улици като Железарска и Кожухарската  подсказват за миналото на района. След труден период  местната власт стимулира собственици на бизнеси обновят старите сгради и да трансформират района.  Днес Капана е лабиринт, пълен с хипстърски кафенета, художествени галерии, арт пространства, работилници, бутици и оживени барове и ресторанти. Столовете на заведенията са на калдъръмените алеи. В квартала има много художници и музиканти и винаги се случва нещо. Капана бързо ще стане вашето любимо място в Пловдив.

4. Зашеметяващи манастири близо до града 

Влиянието на българското православие е силно в Пловдив и околностите. В непосредствена близост до града има 10 активни манастира, включително и вторият по големина манастир в България - Бачковският.  Създаден през 1083 г. и той е прочут с чудотворната икона на Дева Мария, дадена на манастира от двама грузински пътешественици, Атанасий и Окрапир. Малко по-далеч, на половината път до София, ще откриете Рилския манастир. Този спиращ дъха комплекс, включен в списъка на ЮНЕСКО, предлага изключителна колекция от религиозно изкуство. Разгледайте елегантните му колонади,  разхождайте се по пътеките в черно, червено и бяло и се възхищавайте на великолепието на стенописите и иконите.

5. Градът е Европейска столица на културата

През 2019 г. Пловдив е определен Европейски град на културата. Това е първият град в България, на който е присъдена тази чест. И той отбелязва титлата с вълнуващ календар от културни събития. Темата е „Заедно“, а местните жители се стремят да покажат своя град в най-добрата му светлина. Разгледайте календара със събития и се присъединете към него.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина