Червена леща на фурна - постно ястие, богато на вкусове

Автор: Plovdiv Now 14440
Червена леща на фурна - постно ястие, богато на вкусове

Предлагаме ви рецепта за печена червена леща - на пръв поглед просто ястие, но с много зеленчуци и подправки и богато на вкус.

Необходимите продукти са:

червена леща - 300 г белена

киноа - 5 с.л., сварена

картофи - 1 бр., сварен

праз - 1 стрък

моркови - 1 бр.

чушки - 1 бр. червена пиперка

доматена салца - 1 к.ч.

червен пипер - 1 к.л., пушен

чесън - 3 скилидки

мазнина - 1 к.ч. растителна

чубрица - клонче

мащерка - 2 скръкчета

сол - на вкус

черен пипер - на вкус

ЗА ГАРНИРАНЕ

брускети - пълнозърнести

маслини - зелени

Приготвяне:

Накисваме лещата в студена вода от вечерта. Измиваме зеленчуците и ги нарязваме на ситни кубчета.

Изплакваме набъбналата леща и я заливаме със студена вода.

Поставяме тенджерата на котлона и щом водата заври, намаляваме температурата. Прибавяме растителната мазнина и нарязаните зеленчуци - праз, морков, чушка и скилидките чесън.

Поставяме клончето чубрица и добавяме червения пипер. След като лещата се свари, изсипваме доматената салца и посоляваме.

Яхнията къкри още 10-15 минути, докато сосът ѝ се редуцира. Прехвърляме ястието в тава, като прибавяме към него намачкания картоф и киноа.

Запичаме във фурна, до изпаряване на течността.

Поднасяме топла, гарнирана с по две брускети за порция и маслина. Аранжираме със стръкчета мащерка и люта чушка по желание.

Източник: recepti.ezine.bg

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина