Предлагаме ви рецепта за печена червена леща - на пръв поглед просто ястие, но с много зеленчуци и подправки и богато на вкус.
Необходимите продукти са:
червена леща - 300 г белена
киноа - 5 с.л., сварена
картофи - 1 бр., сварен
праз - 1 стрък
моркови - 1 бр.
чушки - 1 бр. червена пиперка
доматена салца - 1 к.ч.
червен пипер - 1 к.л., пушен
чесън - 3 скилидки
мазнина - 1 к.ч. растителна
чубрица - клонче
мащерка - 2 скръкчета
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
ЗА ГАРНИРАНЕ
брускети - пълнозърнести
маслини - зелени
Приготвяне:
Накисваме лещата в студена вода от вечерта. Измиваме зеленчуците и ги нарязваме на ситни кубчета.
Изплакваме набъбналата леща и я заливаме със студена вода.
Поставяме тенджерата на котлона и щом водата заври, намаляваме температурата. Прибавяме растителната мазнина и нарязаните зеленчуци - праз, морков, чушка и скилидките чесън.
Поставяме клончето чубрица и добавяме червения пипер. След като лещата се свари, изсипваме доматената салца и посоляваме.
Яхнията къкри още 10-15 минути, докато сосът ѝ се редуцира. Прехвърляме ястието в тава, като прибавяме към него намачкания картоф и киноа.
Запичаме във фурна, до изпаряване на течността.
Поднасяме топла, гарнирана с по две брускети за порция и маслина. Аранжираме със стръкчета мащерка и люта чушка по желание.