Първият по рода си център за електронна търговия бе открит в Пловдив СНИМКИ

Автор: Виктория Петрова 4735
Първият по рода си център за електронна търговия бе открит в Пловдив СНИМКИ

Първият в страната Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти бе открит днес в Аграрния университет в Пловдив. Той е създаден от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. „Целта е целият процес по създаване на продукт и сключване на сделка онлайн за продажба за бъде онагледен и представен на студентите във висшето училище”, обясни при откриването Васил Гелев, изпълнителен директор на центъра. Ректорът на университета проф. Христина Янчева пък посочи, че центърът ще подпомага предприемаческия дух на младите хора. „Аграрният сектор е изключително важен, а цифровизацията ще допринесе за реализирането на продукцията ни на пазарите в цял свят”, допълни тя.

Откриването уважиха министърът на земеделието Румен Порожанов, областният управител Здравко Димитров, зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков и кметът на район „Тракия” Костадин Димитров.

„Искам да се обърна към студентите - живеят в много динамично и интересно време, нека надграждат това, което правим ние. Стратегията за дигитализация на земеделието е част от световна инициатива. Има стопанства, които вече се управляват от смартфоните. България е пионер в инициативата в земеделието, освен хъбовете и демонстрационните центрове трябва да помогнат колелото да се завърти по-бързо”, заяви министър Порожанов.

Васил Гелев разказа, че стартът на проектът е даден от Бойко Борисов през 2017 г., като това е своеобразно продължение на Логистичния център в Тракия икономическа зона.

Проектът създава условия млади хора от Китай и страните от Централна и Източна Европа да развиват електронна търговия чрез платформата www.16plus1cloud.org, която ще се използва като дигитален склад на продукти.

В програмата е предвидено да вземат участие студенти от Китай и страните от Централна и Източна Европа, които да си сътрудничат за сключване на реални търговски сделки помежду си.  

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина