Първият детски танцов състав на Пловдив събира 160 деца на голям концерт

Автор: Plovdiv Now 17068
Първият детски танцов състав на Пловдив събира 160 деца на голям концерт

 „Весела Коледa“ е името на концерта на Фолклорен танцов ансамбъл "Иглика" при ЦПЛР ОДК – Пловдив, който публиката ще види на 16 декември от 18 часа в ДК „Борис Христов“ .

В програмата са включени танцови произведения в различни и изключително разнообразни форми,  изпълнени от близо 160 деца на възраст от 5 до 19 години от 5 - те концертни състава на ансамбъла, под съпровод на оркестър от народни инструменти. Творческият екип включва Венцислава Еленска - главен художествен ръководител и хореограф, Петър Стефанов – хореограф, Георги Монев - корепетитор и оркестрант, Кирил Бележков - корепетитор и оркестрант.

Оркестърът е в състав Боян Атанасов – гайда, Атанас Шопов – гъдулка, Тодор Василев – тамбура и Митко Попов – тъпан.

Основан през 1949 г. като танцов състав „Пионерски пламък“ към Пионерския дом в Пловдив, ансамбълът продължава да създава млади дарования.  Основател и първи негов ръководител е доайенът на българската народна хореография Георги Шишманов. През следващите години в творческата му история са вписани поредица от отличия и успехи, плод на труда на стотици деца под ръководството и обучението на именитите хореографи Стефан Доганов, Мария Русинова и Таня Костова. От 1 октомври 1989 г. главен  художествен ръководител и хореограф на ФТА „Иглика“ е Венцислава Еленска.

Чародейците от ФТА „Иглика“ са показвани многократно по БНТ, македонската и френска  национална телевизия

Днес в „Иглика“ танцуват повече от 200 деца на възраст от 5 до 18 години от 24 училища на Пловдив. Формацията има 5 концертни състава. Официално се организират и се провеждат 2 конкурса за набиране на нови изпълнители – в края на май и началото на септември. От 1989  до 2013 г. ансамбълът има повече от 770 участия и самостоятелни концерта,  25 от тях в международни културни форуми в Швейцария, Франция, Германия, Полша, Македония, Кипър, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия.   „Иглика“ е носител на 27 призови награди от национални и международни конкурси.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина