Първи ден задължителни сертификати и тестове! Спазиха ли се мерките в Пловдив?

Автор: Plovdiv Now 13851
Първи ден задължителни сертификати и тестове! Спазиха ли се мерките в Пловдив?

Зелените сертификати и отрицателните тестове за ковид вече са единствен вариант от днес за вход в редица обекти - кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотели, университети. Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт, банки и финансови институции, както и администрациите.  

Репортери проследиха спазват ли се мерките и как точно се организира работата в големите магазини над 300 квадрата и обектите по центъра, предава trafficnews.bg.

Слънчевото време напълни кафенетата по Главната и много пловдивчани се възползваха, за да седнат на въздух на по чаша кафе. Зелен сертификат за посещение на заведение на открито не се изисква, констатира проверката. За закритите помещения на кафенетата обаче трябва да притежавате имунизационен паспорт или отрицателен тест.

Повечето от заведенията за бързо хранене по главната улица са организирали работата си, като може да се поръчва отвън и да се изчака храната. За притежаващите зелен сертификат няма проблем да влизат в обектите и да изчакват на топло.

Малките магазини за дрехи са предпочитани в момента за пловдивчани, тъй като в търговските центрове още на входа е необходимо да се сканира сертификатът. Допускат се клиенти единствено до хранителните магазини, аптеките, банките и финансови институции и администрациите. В големите обекти на известни марки също не се допускат хора без зелен сертификат, като проверката е още на входа на магазините.

Веригите за домашни потреби, техника и мебели също са организирали работата си спрямо новите мерки. Обслужването за клиенти без зелен сертификат става отвън, като има служители, които съдействат на клиентите. Може да се избере от каталог или от сайтовете на веригите, или да се поръча онлайн. Възможно е вземане от място или доставка до дома.

Мажазин JUSK не допуска никакви клиенти в обекта, като и касата буквално е изнесена на входа. Стоката се избира от каталог и се изнася от персонала.

Магазинът за мебели "Виденов" дори е осигурил маса и стол пред обекта за клиентите без зелен сертификат.

Други от големите вериги магазини като "Техномаркет" , "Технополис" и "Зора" са сложили табели, че в обектите не се допускат лица без зелен сертификат и не обслужват отвън. Те предлагат на неваксинираните пазаруване онлайн и доставка до дома.

В зависимост от организацията на съответните обекти, на някои места се образуват и опашки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина