Предлагаме ви рецепта за пълнени тиквички с извараи много подправки. Получава се чудесно лятно ястие - здравословно, леко и питателно.
Необходимите продукти са:
тиквички - 3 големи
сусам - за поръсване
шарлан - за намазване
ЗА ПЪЛНЕЖА
домати - 1 брой
тиквички - 3 броя (вътрешната част)
извара - 3 пълни лъжици
яйца - 1 брой
маслини - 9 броя
хималайска сол - 2/3 ч.л. фина (може 1 ч.л. много равна)
копър - няколко стръка
чубрица - 1/2 ч.л.
черен пипер - 1 щипка млян
ЗА СОСА
кисело мляко - 3 - 4 с.лъжици
хималайска сол
чесън - 1 скилидка
Приготвяне:
Измийте много добре тиквичките и ги разрежете на две по дължина. Издълбайте с лъжица вътрешността им - само меката част със семките, не повече.
Подредете лодките от тиквички в тава, която предварително сте намазнили с шарлан. Настържете издълбаната част от тиквичките и ги оставете да се отцедят от водата.
Настържете и обеления домат, като премахнете люспата му.
Смесете го с вече отцедените тиквички и прибавете останалите съставки за плънката - наситнени маслини и копър, извара, яйце, хималайска сол, черен пипер и чубрица.
Разпределете плънката в половинките тиквички и поръсете със сусам.
Пригответе тава за печене и наредете вътре тиквичките. Сипете около 1 пръст вода вътре и печете тиквичките в загрята на 250 градуса фурна около 45 минути.
Докато пълнените тиквички се пекат, пригответе млечния сос. Смесете киселото мляко с малко сол и пресования чесън.
Полейте готовите тиквички с малко сос и по желание поднесете с млечна салата.