Пълнени тиквички с извара и много подправки - леко и питателно лятно ястие

Автор: Plovdiv Now 5890
Пълнени тиквички с извара и много подправки - леко и питателно лятно ястие

Предлагаме ви рецепта за пълнени тиквички с извараи много подправки. Получава се чудесно лятно ястие - здравословно, леко и питателно.

Необходимите продукти са:

тиквички - 3 големи

сусам - за поръсване

шарлан - за намазване

ЗА ПЪЛНЕЖА

домати - 1 брой

тиквички - 3 броя (вътрешната част)

извара - 3 пълни лъжици

яйца - 1 брой

маслини - 9 броя 

хималайска сол - 2/3 ч.л. фина (може 1 ч.л. много равна)

копър - няколко стръка

чубрица - 1/2 ч.л.

черен пипер - 1 щипка млян

ЗА СОСА

кисело мляко - 3 - 4 с.лъжици

хималайска сол

чесън - 1 скилидка

Приготвяне:

Измийте много добре тиквичките и ги разрежете на две по дължина. Издълбайте с лъжица вътрешността им - само меката част със семките, не повече.

Подредете лодките от тиквички в тава, която предварително сте намазнили с шарлан. Настържете издълбаната част от тиквичките и ги оставете да се отцедят от водата.

Настържете и обеления домат, като премахнете люспата му.

Смесете го с вече отцедените тиквички и прибавете останалите съставки за плънката - наситнени маслини и копър, извара, яйце, хималайска сол, черен пипер и чубрица.

Разпределете плънката в половинките тиквички и поръсете със сусам.

Пригответе тава за печене и наредете вътре тиквичките. Сипете около 1 пръст вода вътре и печете тиквичките в загрята на 250 градуса фурна около 45 минути.

Докато пълнените тиквички се пекат, пригответе млечния сос. Смесете киселото мляко с малко сол и пресования чесън.

Полейте готовите тиквички с малко сос и по желание поднесете с млечна салата.

Източник: recepti.ezine.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина