Отпускат кредити за производителите на плодове и зеленчуци

Автор: Plovdiv Now 4266
Отпускат кредити за производителите на плодове и зеленчуци
Управителният съвет на ДФ „Земеделие” отпуска 6 млн. лв. за кредити на производителите на плодове и зеленчуци за закупуване на семена, разсад и торове за полско и оранжерийно производство за реколта 2021 г. Кредитната линия има за цел да осигури на българските производители на плодове и зеленчуци оборотни средства за земеделските им стопанства, поради тежката пазарна конюнктура, породена от извънредните обстоятелства във връзка с пандемията от коронавирус (COVID-19) и влошените климатични условия при отглеждане на зеленчуковите култури.
 
На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, които имат подадено и приключено заявление по схемите за обвързано производство на полски и/или оранжерийни зеленчуци за реколта 2020 г. Необходимо е да са подавали заявление за подпомагане по същите схеми поне 3 години назад (за 2017, за 2018 и за 2019 г.).
 
Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 1,5%. Лимитът на кредита за един бенефициент е до 300 000 лв. Кредитите трябва да бъдат погасени до 30 ноември 2021 г.
 
Освен това, поради усложнената епидемиологична обстановка в страната, ДФ „Земеделие“ взе решение за удължаване на срокa за отчитане на документите по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” от 20 на 26 ноември. Крайният срок за подаване на заявления изтече на 10 ноември. Финансовата подкрепа е в размер до 100 лева на хектар с ДДС. Средствата ще бъдат изплатени до 11 декември. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.
 
Източник: ДФ „Земеделие“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина