Министерство на здравеопазването ще предостави поисканите средства за закупуване на оборудване и консумативи на Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив. Това съобщи областният управител Дани Каназирева, която посети Кръвния център.

Директорът д-р Соня Джевизова поясни, че поисканата сума е 250 хил. лв. Те са необходими за цялостно оборудване – закупуване на центрофуга, легла, всякакви консумативи.

Областният управител съобщи също, че до Коледа се очаква в Кръвния център да пристигне и втори апарат за извличане на кръвна плазма. От Здравното министерство пък са готови да закупят и трети, ако това е необходимо. Очаква се също шоков фризер, който е закупен със средства на дарители, предаде trafficnews.bg..

„Плазмата обаче не е панацея, не може да се разчита само на нея за лечение на пациентите. Тя е само един елемент от лечението”, посочи д-р Соня Джевизова.

Според нейните наблюдения кандидатите за донори на кръвна плазма са различни групи. Една част са хора, които искат да помогнат на свои близки. Но има и такива, които след като са преболедявали, искат да помогнат на някой в беда, без да го свържат с конкретно лице.

Не само с ПСР, а и с антигенен тест и такъв за наличие на антитела може да се дарява кръв за кръвна плазма. Гамата от тестове от няколко дни е разширена, съобщи д-р Соня Джевизова. 

„Решихме, че може да разширим гамата от тестовете не само с ПСР. Най-важното е човек да е напълно оздравял. Ако има нужда ще изчака още 14 дни, за да се гарантира неговото здраве. Всеки кандидат ще се анализира от лекар. На база на документи ще се преценя неговото състояние и дали е годен за дарител. Трябва да има и антигенен тест”, каза д-р Соня Джевизова.

Не е малък броя на желаещите да дарят кръвна плазма. До момента има и редица кандидати, които са били отхвърлени, поради изискванията на МЗ.

„Във всеки център има специфика на работа. Най-много се ползва плазма от УМБАЛ „Свети Георги”. Помагали сме на колегите в Сливен и Кърджали. Работата ни се увеличи, имаме и заболели колеги. Целия екип дава всичко от себе си”, каза още д-р Соня Джевизова.

Областният управител апелира към всички излекували се да дарят кръв.

„Нашия център има капацитет. Молим всички да дойдат и да дарят. До сега се осигурява на всеки, поискал помощ”, каза Каназирева.