Отпадат изискванията за PCR тест за гръцките туристи

Автор: Plovdiv Now 6156
Отпадат изискванията за PCR тест за гръцките туристи

Влизането в кабинковата на кабинковите ски лифтове ще става без изискване на сертификат, но ще трябва да се спазват всички останали протиоепидемични изисквания - редене в колона по един на опашките, разстояние от 1,5 метра и т.н. В заведенията в ски курортите ще се изисква зелен сертификат от гостите. Това заяви по БНТ днес министърът на туризма Стела Балтова.

Заповедта на здравния министър от миналата седмица, която включи 14 държави сред тези, за които при посещение на техни граждани се изисква PCR тест, независимо дали са ваксинирани, е променена. От 1 декември от списъка отпада Гърция, т.е. нейните граждани ще влизат у нас само със сертификат, съобщи Балтова.

Ако поне 30% от заявките за зимни почивки от чужди граждани се изпълнят, ще имаме по-добър зимен сезон от миналогодишния, каза Балтова. За съжаление обстановката е много динамична и не се знае дали всики ще дойдат. Има заявки от Чехия, Полша, Великоритания и съседните страни, каза министърката.

"Когато кажем да отпаднат концесиите, трябва да кажем и как точно ще ги стопанисваме ивиците", каза Балтова по повод идеята, появила се по време на преговорите за ново правителство да се преразгледа системата за концесиониране.

Припомняме, че туристическият бранш в Банско и Сандански отправи ултиматум към властта. В отворено писмо до управляващите те поискаха премахването на PCR тестовете за ваксинираните гръцки туристи на влизане у нас. Съседката ни е в червената COVID зона, което налагаше на влизане у нас, пътуващите да предоставят и негативен резултат от PCR тест.  

"Ние в момента губим туристи. Вчера са върнати 8 автобуса гърци на границата, които имали са зелен сертификат, но не са имали PCR тест. Просто за поред път някакви мерки, които не са обсъдени с бизнеса и се въвеждат от днес за утре, на нас нанасят тежки поражения", твърди пред bTV Георги Кунчев, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Бизнесът в Банско също е притеснен. "Ние сме на прага на зимния сезон, но резервациите от чужбина секнаха. Тези, които имаха, остават под въпрос и в крайна сметка страдаме ние", твърди и хотелиер от Банско.

В отворено писмо до българските власти туристическият бранш настоява за промени в новите правила.

"Нашите очаквания са, че ще се вземат някакви адекватни мерки, за да може да не се спират туристите, които в последните няколко месеца са доста добри. Предвид че сме близко до границата с Гърция, разчитаме на гръцките туристи", отбелязва Теодора Николова, секретар на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина