Отново екстремни стойности на замърсяване на въздуха в Пловдив!

Автор: Plovdiv Now 5304
Отново екстремни стойности на замърсяване на въздуха в Пловдив!

Въздухът в Пловдив в момента е токсичен и изключително опасен, показват станциите по независимия проект airplovdiv.info. Сравнение с официалните станции към РИОСВ не може да се направи, тъй като онлайн данните не са актуални – последната информация в сайта на общината е от 14 декември 15.00 часа.

Концентрацията на ФПЧ в почти целия град е между 150 и 400 ug/m3 при допустими стойности от около 50 ug/m3.  Най-мръсно е в район „Северен“, където са измерени между 200  и 400 ug/m3. В централна градска част и Тракия стойностите са около 250 ug/m3.

ФПЧ 2,5, които отговарят на финия прах, проникващ в алвеолите на белите дробове е двойно и тройно над нормите в целия град при  допустими 30 ug/m3.

През миналата година Пловдив бе рекордьор по замърсяване на въздуха с финни прахови частици с 86 дни със запрашеност над нормата през отоплителния сезон.

Въпреки атаките срещу станциите по независимия немски проект за измерване на въздуха, станциите под тепетата вече са 41, а в близки райони показват идентични стойности. В този смисъл, аргументите на част от общинарите, че под станцията „може да се пържи риба” вече изглеждат съвсем несъстоятелни.

В София в същото време се мисли вариант, с който да интегрират системите от независимия проект в станциите на РИОСВ, за да се дава по-точна представа за състоянието на атмосферния въздух.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина