Откриха скелет на жена от III век в Пловдив

Автор: Виктория Петрова 9646
Откриха скелет на жена от III век в Пловдив

Ценни археологически находки са били открити при изкопни работи в Пловдив. Става дума за останки от римско жилище с глинен водопровод, както и скелет на жена на около 30-годишна възраст. Находките са открити в изключително малък периметър - около 5 кв.м., в зоната, в която през 2012 година бе намерено едно от най-старите изображения на Христос - стенописи в ранно-християнската гробница, която попада в периферията на Южния некропол на Филипопол и е датирана от началото на IV век. 

Впечатляващите стенописи в гробницата бяха открити при сходни условия като сегашната находка - изкопни дейности на EVN. Настоящите открития са направени отново при инвестиционно намерение на дружеството за прекарване на топловрод на прилежащата къща в строеж, която е архитектурно-строителен паметник на културата от ансамблово значение.

При изкопните работи на кръстовището на ул. "Г.М. Димитров" и ул. "Цар Асен" е открит зид и глинена тръба. До тях е разположен гроб, в който са открити тленните останки на около 30-годишна жена. Всички артефакти, които подлежат на преместване са били извадени, като скелетът е даден за датиране в специализирана лаборатория. Останалата част от недвижимите находки е покрита, за да не бъде увредена от неблагоприятните метеорологични условия и в частност от дъжда. 

Археологически структури датират от  II - IV в. сл. Хр., а скелетът вероятно е от III век, посочи за TrafficNews археологът Мая Мартинова, под чието ръководство се изпълнява обектът. 

Предстои оглед от комисия към Министерството на културата за приемане на резултатите от теренното проучване, както и становище как да се процедира с археологията оттук насетне.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина