От фирма “Булмаркет“: Счупване на входна стрелка е причина за катастрофиралия влак СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 5639
От фирма “Булмаркет“: Счупване на  входна стрелка е причина за катастрофиралия влак СНИМКИ

Причината влакът да катастрофира е счупване на езика на входна стрелка при навлизане на композицията в гара Пловдив. Това заяви Петър Ганев - управител на фирма "Булмаркет рейл карго", чиято собственост е катастрофиралият влак. Припомняме, че при подобен предлог - неизправна стрелка, катастрофира влакът на "Булмаркет" в Хитрино, който се взриви, взимайки десетки жертви и причинявайки огромни материални щети. 

Влаковата композиция, която е катастрофирала на гарата в Пловдив, превозва 25 пълни цистерни газ пропан-бутан с общо тегло от 2100 тона. В началото и в края на трена е имало по един празен предпазен вагон. Курсът се е извършвал от Сърбия до Пловдив, като градът под тепетата е бил предназначен за гара разпределителна.

По думите на Ганев, влакът е навлизал на перона със скорост около 35 км/ч, при ограничение от 40 км/ч. Въпреки това, предпазният език на входната стрелка се чупи и двата локомотива, заедно с първите три вагона, излизат извън жп релсите, разоравайки нивата и чакъла. 

По първоначални данни, въпреки опасния товар, превозван в катастрофиралия влак, няма риск от взрив, тъй като цистерните с пропан-бутана не са засегнати. 

Тежкотоварна техника вече разчиства релсите, като издърпват изправната част от композиция. Районът на Централна гара все още е отцепен, като се очаква това да продължи до обезопасяването на всички цистерни. Екипи на пожарната и полицията са на място.

Вероятно най-късно утре ще бъде премахната цялата влакова композиция, а жп линията Пловдив - Карлово, която в момента е преустановена, ще бъде отворена за влакове.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина