Обвиняват двама пловдивски лекари, ощетили Здравната каса с близо 13 000 лв.

Автор: Plovdiv Now 2983
Обвиняват двама пловдивски лекари, ощетили Здравната каса с близо 13 000 лв.

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама лекари - на 55 и 54 години. Причината е, че съзнателно са дали възможност на един от тях да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пари в размер на близо 13 000 лв. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.

В процеса на разследване на случая единият от обвиняемите съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от другия обвиняем.

Схемата за документната измама е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Установено е, че за 6-месечен срок - за периода от септември 2023 г. до март  2024 г.,  над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Ако бъдат признати за виновни, законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина