Общинският съвет ще гласува вдигането на някои такси

Автор: Благовест Андонов 4180
Общинският съвет ще гласува вдигането на някои такси

Общинският съвет ще гласува две предложения на предстоящата сесия, свързани с местните финанси и приходите. Едното от тях е свързано с вдигането на някои общински такси от 1 април, както и процедурата за 50-милиония заем, предава trafficnews.bg.

Още в началото на годината Община Пловдив заяви, че предвижда да вдигне редица такси, които не са променяни от години. В това число влизаше Синя зона, тротоарно право, билетът за градския транспорт и други.

В крайна сметка градските власти се отказаха от намерението си за тези три такси, като те ще останат непроменени засега. За сметка на това се вдигат други такси на голяма част от Общинските предприятия. Почти всички общински галерии и музеи също ще вдигнат цените от следващия месец.

Сред  промените в ОП „Паркиране и репатриране” се предвижда увеличение от 30 лв. на 40 лв. на монтаж и демонтаж на скоба в Синя зона. Репатрираните с паяк става от 60 на 80 лева.  При  започнало репатриране и поява на собственика на ППС също скача от  30  лв. на 40 лв. Разлика ще има и абонамента за някои паркинги. Така например временното съоръжение на „4 януари” ще струва по 100 лева на месец.

Администрацията разширява и  зоните за търговия, които касаят таксите за открито сервиране  в Централна градска част, но тротоарното право остава 24 лева, вместо анонсираните 26,4 лева на кв.метър. Новите места, които ще заплащат най-високата такса са в зоната около новотела. В другите зони също има размествания. Друга дискутирана промяна – такса „Куче” ще стане 50 лева. Досега тя бе 30 лева.

Местният парламент ще гласува и старта на процедурата за поемане на нов общински дълг в размер на 50-милионна лева. Общинарите трябва да приемат стъпките, по които ще се избира кредитна институция. Припомняме, че местните власти искат да теглят 50 млн. лева за 4 обекта – по 12 млн. лева за двата стадиона, 20 млн. лева ПК „Младост” и още 6 млн. лева за Спортния диспансер. По време на предишното предложение кметът Здравко Димитров поиска да има представители в преговорния екип от всяка от групите в местния парламент. Освен това заяви, че ако условията не са изгодни – няма да се тегли нов заем.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина