Общинският съвет прие новия ОУП на Пловдив

Автор: Благовест Андонов 4085
Общинският съвет прие новия ОУП на Пловдив

Общинският съвет в Пловдив прие изменението на Общия устройствен план  без никакви корекции от първоначално внесеното предложение. С 36 гласа „за”, 6 „против” и шестима „въздържали се” новият градоустройствен план бе приет, като следваща стъпка е обнародването му в държавен вестник, предаде trafficnews.bg.

Дебатите по точката продължиха над четири часа, като в дискусията се включиха и много от протестиращите тази сутрин. Те настояваха парцелът от 81 декара да бъде отреден за зеленина, като не се позволява строителство на него. Преди гласуването имаше и няколко предложения, сред които бе отлагането на предложението до направата на пълен доклад за новите моменти в него. Друго бе той да се върне ЕСУТ, за да се преразгледа статута на въпросния имот. Двете предложение не бяха приети от мнозинството в местния парламент. От БСП предложиха имотът още сега да бъде отреден за зелени площи, без да се минава нова процедура и гласуване на ОУП. Това предложение също не бе прието.

Преди гласуването главният архитект Димитър Ахрянов направи кратка ретроспекция по процедурата на изменението на общия устройствен план, която продължи над три години. Той засегна и конкретния имот край Гребната база. По думите му това е първият ОУП в Пловдив, който е изготвен, като е проследяван и сравняван всеки един ПУП на имоти в целия град.

Първоначалното отреждане за имота е било за спорт и атракции, но след това е трябвало да бъде променен за озеленяване. Тогава в община Пловдив е постъпило възражение от представители на собствениците, които възразяват срещу това отреждане, тъй като те имат влязъл в сила градоустройствен план още 2001 година. Тъй като ОУП не може да променя влязъл в сила подробен устройствен план, от общината са имали две опции - или да върнат предишното отреждане на имота, или да предложат ново. Ако теренът е бил запазил старите си показатели, то върху него е можело да се направи увеселителен парк, но тъй като попада върху зона на обществено обслужване, то е можело да се застрои с жилищни сгради. Поради това от градската администрация са предложили този вариант на ОУП – ОД. В него се позволява застрояване до 30% на парцела, кинт 0.8 и 9 метра височина.По думите на главния архитект, това е била единствената опция за въпросния имот, която хем да ограничи строителството по него, хем собствениците да са съгласни с това.

След гласуването, протестиращите напуснаха залата с възгласи „оставка”, като те продължават да настояват имотът да остане за зеленина, а община Пловдив да го отчужди.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина