Общинският съвет в Пловдив ще заседава на открито – приемат антикризисните мерки за бизнеса

Автор: Благовест Андонов 5500
Общинският съвет в Пловдив ще заседава на открито – приемат антикризисните мерки за бизнеса

Общинският кризисен щаб в Пловдив обмисля как да бъде проведена следващата сесия на Общинския съвет.  Последното заседание на местния парламент бе на 12 март, а на 26-ти трябваше да се проведе следващото редовно заседание. То обаче бе отложено и засега няма насрочено ново заседание. Провеждането обаче му е нужно, предвид антикризисните мерки, които реши да въведе Община Пловдив в подкрепа на бизнеса. Те трябва да минат през санкция на Общинския съвет, както и предложението да се премахне постоянната такса към детските градини и ясли от 25 лева за първите две групи.

В момента се обмисля датата за провеждането на следващата сесия да бъде около 9 април, а мястото се уточнява. Председателят на Общинския съвет Александър Държиков каза и какво се обмисля:

„Не мисля, че е добра идеята заседанието да се проведе за закрито в сградата на Общинския съвет. Обмисляме идеята сесията да се проведе на открито. Все още нямаме точна дата. Първо трябва да минат законовите изкисвания на предложенията на Община Пловдив за пакета мерки към бизнеса, предвид ситуацията. След като престоят две седмици на сайта на Общината, те могат да влязат в постоянните комисии, които да заседават онлайн.  Самият Общински съвет обаче няма възможност да заседава онлайн и сесията трябва да е присъствена. Имаме няколко варианта, сред тях е и предложение да се направи на Гребната база – под козирката. Ще обследваме местата”, обясни Държиков пред TrafficNews. Той уточни, че ще бъдат взети всички предпазни мерки – пространството ще се огради, дезинфекцира, а съветниците ще бъдат с маски и ръкавици.  Ще има озвучител, който ще записва изказванията, за да може да се ползва записа за протокол, а квестори ще броят гласовете. Всички материали ще бъдат на хартиен носител, обясни още Държиков. Точната дата обаче все още не е ясна.

Припомняме, че антикризисните мерки бяха представени от зам.-кметът по финанси Илия Кирчев. Те включват:

-Такса тротоарно право няма да се заплаща от началото на извънредно положение до края на годината

-Да се разсрочат всички концесионни такси за 2019 година, а през  2020-а ще се плащат пропорционално за времето, в което са работили

- За заведения, които ползват под наем общински паркинг са освободени от плащането, докато те не работят

-Да се спре плащането на патентен данък на всички ЕТ в срок от 3 месеца до края на май,  ако вече е платен, той ще се счита за месец юни

Също така решение трябва да бъде взето за спирането на плащане в Синя зона и освобождаването на от постоянната такса към детските градини и ясли в размер на 25 лева.

Законът позволява решението да влезе в сила от задна дата, така че всички мерки, да влязат още от началото март, когато бяха анонсирани.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина