Общината трябва да пусне за трети път поръчка за текущи ремонти на пътища, алеи и настилки

Автор: Благовест Андонов 3515
Общината трябва да пусне за трети път поръчка за текущи ремонти на пътища, алеи и настилки

Община Пловдив ще трябва да пусне за трети път обществена поръчка за текущи ремонти на пътища, алеи и настилки за три района, стана ясно при представянето на бюджета. Причината за това е решение на ВАС, с което се прекратява процедурата за ремонти на стойност от 3 млн. лева без ДДС за районите „Западен”, „Централен” и „Южен”. Тя бе пусната през септември, като през октомври комисия към Община Пловдив избра единственият участник в процедурата – „Драгиев и Ко”, пише trafficnews.bg.

С решение от 17 март Община Пловдив е прекратила поръчката, като в нея са сложени и мотивите на Върховния административен съд.  Жалбата към условията на поръчката е пусната от софийската фирма „Билд инженеринг 9”, която не е позната да извършва дейности под тепетата. Те са атакували условията за фирмите, които могат да кандидатстват за ремонтите. Първоначално те са загубили в КЗК, но ВАС са отменили избора на „Драгиев и Ко”.

Едната от причините е, че Община Пловдив е заложила дискриминационни условия, а именно, че е записано, че фирмата трябва да има опит с „редене на паважна настилка от гранит”. Според висшите магистрати определението „гранит” е дискриминационно, а като опит може да има и редене на паважна настилка от друг материал.

 Другото условие, което ВАС смята, че не отговаря на закона е, че Общината е поискала да задържи гаранцията 12 месеца след приключване на дейностите.

Така Община Пловдив трябва да пусне за трети път поръчката за конкретните дейности. Още през юни 2021 година бе пусната първата поръчка, тогава разделена на две позиции. Първата бе спечелена от „Пътинженеринг”, а договорът влезе в сила през октомври за районите „Източен”, „Тракия” и „Северен”.Втората позиция бе за останалите райони и бе прекратена, като единственият участник тогава отново бе „Драгиев и Ко”.

През въпросните договори вървят текущите ремонти на улици,площади, паркови пространства, паркинги и други. Очаква се новата поръчка да бъде обявена до месец, а ако няма отново жалби, договорите да влязат през лятото. До тогава единствено районните кметове може да извършват дейности в „Централен”, „Западен” и „Южен” през собствените им договори, но трябва и осигурено финансиране от Община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина