Община Пловдив купува имоти за над половин милион заради пробива под гарата

Автор: Благовест Андонов 6620
Община Пловдив купува имоти за над половин милион заради пробива под гарата

Община Пловдив ще закупи четири имота на общо стойност от 514 300 лева, които са необходими за реализацията на пробива под гарата. Имотите няма да бъдат отчуждени, а ще се вземат с директно договаряне със собствениците за покупко-продажба.  Поради тази причина на предстоящата сесия на 21 декември ще се вземе решение терените да бъдат преместени от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти. Досега те бяха в графата за отчуждаване, но ще бъдат сложени в секцията за „Възмездно придобиване на имоти”, пише trafficnews.bg.

Два от тях са собственост на „Хеброс бус” – част от автогара „Родопи”. Двата терена се намират на бул. „Македония” 1 и 2, като именно от там ще влизат автомобилите към подземното преминаване. Между Община Пловдив и управителя на дружеството Веселин Дошков имаше спор за цената, но той е бил разрешен.  Градската управа е решила да плати на Дошков сумата, която той е поискал.

В документите към предложението се вижда, че Община Пловдив е възложила на независим оценител  да направи оценка на двата терена.  Според „АСА – Консулт” двата терена от 262 кв.м  и 747 кв.м , които са с отреждане за второстепенна улица са с пазарни оценки съответно от 70 400 лева и 166 000 лева.  Самият Дошков обаче настоява,че сумата за двата терена е 81 100 и 182 700 лева.  В предложението е записано, че двата имота ще се закупят на исканите от собственика пари. Така той ще вземе 253 8000 лева за двата имота

Друго предложение към местният парламент е за купуването на площада пред кино „Гео Милев”  площ от 654 км.м   и още един по-малак имот от 257 км.м на ул. „Акад. Петър Динеков”.   Двата имота са собственост на БДЖ, като те също няма да бъдат отчуждени, а ще се вземат възмездно за сумата от 250 000 лева. В случая отново Община Пловдив предпочита да плати исканата сума от собственика, а не да се разплати според пазарната цена от независимия оценител. Той е дал 144 хил.лева за имота на бул. „Васил Априлов” и 79 600 лева за по-малкия имот. За втория има съвпадение между исканата цена и оценката на „АСА – Консулт”. За площада обаче разликата е 27 хил. лева – до 171 000 лева.

И четирите терена са необходими, за да може да започне изграждането на пробива под гарата. Очаква се скоро фирмата изпълнител да внесе проекта в Община Пловдив и НКЖИ, а след това да стартират и дейностите откъм район „Южен”. Вероятната причина, поради която Община Пловдив закупува имотите, а не ги отчуждава е, че втората процедура може да отнеме години заради претенции на собствениците за цената на имотите в съда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина