Обрат! Няма да се вдига ДДС-то на хляба и брашното

Автор: Plovdiv Now 1406
Обрат! Няма да се вдига ДДС-то на хляба и брашното

ДДС за хляба и брашното остава 0% до края на годината. Това решиха изненадващо на второ гласуване депутатите по време на извънредното си заседание. Така те приеха предложението на Бюджетната комисия нулевата ставка да остане, а надценката за продажба на хляб в магазините да бъде до 15%. 

Първоначално в пленарната зала предложенията, касаещи облагането на берачите на гъби, записани в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, бяха отхвърлени и с това отпаднаха и идеите, засягащи хляба и брашното.

По идея на председателя на Бюджетната комисия Йордан Цонев същите предложения бяха гласувани и приети през Закона за хaзарта. Така ДДС на хляба и брашното остава 0% до края на годината, а надценките на хляба – бял, „Добруджа” и типов, може да е до 15 на сто в магазините.

От трибуната обаче Цонев направи уточнение, че тези промени влизат в сила от 1 юли. Ще бъде направено проучване имало ли е ползи за потребителите от нулевата ставка, или те са били само за търговците. Ако се наложи, ще се предложат отново промени.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина