Обновяват плана за справяне с мръсния въздух в Пловдив – какви мерки се предвиждат?

Автор: Соня Желязкова 2033
Обновяват плана за справяне с мръсния въздух в Пловдив – какви мерки се предвиждат?

Община инвестира 95 000лв. в актуализирането на плана за опасването на чистия въздух в Пловдив. Администрацията е обявила обществена поръчка за изготвянето петгодишна програма за подобряването на качеството на атмосферния въздух в града. Тя трябва да застъпи периода от 2024г. до 2028 г., като определи кои са основните замърсители и изготви мерки за намаляване на вредното въздействие от тях, пише trafficnews.bg.

Програмата трябва да бъде изготвяна съобразено с действащия държавен и европейски регламент за качеството на въздуха, като след това ще бъде внесена в Общински съвет за разглеждане и приемане.

Видно от параметрите на поръчката програмата трябва да бъде разделена на няколко етапа, в които да бъдат описани всички цели, които ще доведат до по-качествен въздух в Пловдив. В първия етап на дисперсионно моделиране трябва да се анализира замърсяването по основните показатели – ФПЧ10, ФПЧ2,5, ПАВ, NO2 за периода до 2028г.. Етап 2 включва изготвяне на фактическия план за действие за периода 2024-2028 година, който на база на извършена оценка на ситуацията трябва да възложи конкретни проекти за подобряването на въздуха. Трябва да бъдат предвидени и срокове за постигането им. 

Фирмата трябва да интегрира и системи за отчет и контрол, както и за оценка на резултатите по програмата. Предвидено е в петгодишния план да бъдат включени мерки по организиране и регулиране движението на автомобилния транспорт, който и към момента е един от основните замърсители на Пловдив. В това число влиза и въвеждането на зони с ниски емиси, които да ограничат движението на цапащи автомобили в централна градска част. 

Екипите, които ще бъдат разгледани, трябва да включват минимум трима ключови експерти, към чийто образователен ценз и опит в сферата има изисквания.

Поръчката на 95 000лева, обявена от зам.-кмета по екология Иван Стоянов, е на етап събиране на оферти от фирми, като на 8 май е последният ден за подаване на документи. Ден по-късно предложенията на кандидатите ще бъдат отворени.

Припомняме, че годишният отчет на Община Пловдив сочи, че през изминалата календарна година се е наблюдавала тенденция по трайно подобряването на качеството на въздуха. Очертава се трайна тенденция към намаляване на вредното въздействие, а превидяванията на дневна база - намаляват. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина