Обявиха конкурс за гвардейци в София

Автор: Plovdiv Now 5063
Обявиха конкурс за гвардейци в София

Конкурс е обявен за попълване на вакантни места в Националната гвардейска част в София със заповед на министъра на отбраната. Обявени са общо 65 вакантни длъжности, от които 50 длъжности за „гвардеец“ и още 15 за „озвучител“, младши шофьор“ и други съпътстващи.

За първи път след промяната в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) от април тази година, желаещите да кандидатстват за Националната гвардейска част могат да са на възраст до 40 години (лицата, отговарящи на чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ трябва да не са по-възрастни от 44 години). Необходимото минимално завършено образование е средно. Кандидатите трябва също да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани, да нямат друго гражданство.

Документи се подават до 8 септември до командира на Националната гвардейска част и чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянния адрес на местоживеене.

Конкурсът ще се проведе на 23 и 24 септември 2020 г. в НГЧ в София, бул. „Асен Йорданов“ № 2. Той ще включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци, към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см - 185 см, изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.

Изпитът по физическа подготовка ще се проведе чрез определяне на качествата за сила - лицеви опори и коремни преси, бързина чрез бягане совалка 10х10 метра и издръжливост чрез крос от 1000 метра. Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, както и необходимите документи за кандидатстване, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната тук.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 година лична гвардия на княз Александър I Батенберг и е един от символите на държавността, заедно с националното знаме, герба и химна на страната. След 3 дни, на 12 юли 2020 г. НГЧ ще отбележи 141 години от своето официално създаване: С встъпването в длъжност на княз Александър I Батенберг през 1879 г. възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли /стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, конната сотня за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.
За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30. 08. 1879 г. за Собствен конвой на княза.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина