Обявиха 11 нови случая на коронавирус у нас, нови области са засегнати

Автор: Plovdiv Now 44857
Обявиха 11 нови случая на коронавирус у нас, нови области са засегнати

11 нови случая на заразени с коронавирус има у нас, събощиха от Националния щаб. С тях общия брой на заболелите в България стана 92. Хора от Смолян и Велико Търново са дали по един положителен тест. 

Пациентът в Смолян е в добро състояние, обясни ген. Венцислав Мутафчисйки. Мъжът се е завърнал от Великобритания преди два дни и сега е изолиран в смоленската болница. Във Велико Търново пациентът е в инфекциозната клиника в областния град и също е в добро състояние.

Всички, прибиращи се в България от страни с пандемия на COVID-19, остават в 14-дневна карантина от пристигането си.

„Гражданите, които се връщат от обявените рискови дестинации попълват съответния формуляр и се слагат под карантина. Те ще бъдат проверявани за спазването ѝ. Ако имат оплаквания, да се обадят по телефона на личния си лекар, за да обясни състоянието си. Личният лекар, след обясняване от страна на пациента, ще преценява дали да бъде изпращан в болница. Ако се прецени, че състоянието му е към средно тежко, се осъществява обаждане към спешна помощ или РЗИ, за да бъде транспортиран до болница. Подчертавам, личният лекар не бива да се среща с пациентите", поясни Мутафчийски. 

В болницата се решава дали да бъде тестван. Ако пробата е положителна и човекът е с леки симптоми, той ще се лекува вкъщи. Ако е в по-тежко състояние, ще се лекува в болница. При възрастните хора с придружаващи заболявания, хоспитализирането ще е задължително без оглед състоянието им в момента.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина