Новият спектакъл на великия Димитрис Папайоану открива 13-тия ONE DANCE WEEK в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5266
Новият спектакъл на великия Димитрис Папайоану открива 13-тия ONE DANCE WEEK в Пловдив

Новият спектакъл TRANSVERSE ORIENTATION на великия Димитрис Папайоану открива тринадесетото издание на ONE DANCE WEEK през 2021.

Билети за спектаклите в Дом на Културата “Борис Христов” може да намерите от 15 март на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на EpayGo.

Световноизвестният хореограф се завръща в Пловдив на 13, 14, 15 и 16 май 2021 с една от най-грандиозните продукции в историята на танца. След световния успех на ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ, който обиколи всички континенти и гостува на ONE DANCE WEEK 2018, звездата на международната танцова сцена Димитрис Папайоану създава ново мащабно произведение. За първи път в новата ни история българска културна организация подкрепя артист от световна величина в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. ONE DANCE WEEK има честта да постави името на България в престижния списък на копродуцентите на мащабния проект. Сред тях са театъра на фондация Онасис в Атина, легендарните Sadler’s Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион, театърът в Неапол, Grec Festival в Барселона, Théâtre du Châtelet в Париж, Torinodanza и други.

Българската публика ще е сред първите в света, които ще имат възможността да се докоснат до новото произведение на един от най-успешните и значими световни артисти в областта на съвременния танц.

През пролетта на 2019 година над 635 артисти от цял свят изявиха желание да участват в новия спектакъл на Димитрис Папайоану. Сред тях само 24 артисти от Русия, САЩ, Канада, Корея, Италия, Франция, България и Гърция бяха поканени в Атина. За съжаление, по-малко от половината са поканени да участват в новия спектакъл.

Роден в Атина през 1964 г., Димитрис Папайоану е един от ветераните на гръцкия театрален авангард и един от най-знаковите и актуални световни хореографи. Безапелационно най-успешният артист от съвременната сцена на Балканите, Папайоану е автор на десетки спектакли и носител на редица отличия. Творчески директор е на впечатляващите церемонии по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2014 г., на първите Европейски игри в Баку през 2015 г., а през 2018 година Папайоану става и първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал. Безкомпромисната му естетика е до голяма степен вдъхновена от древногръцката митология и някои от най-известните й символи, митове и произведения на изкуството. Папайоану вижда сцената през перспективата на художник, а телата - като инструмент за предаване на послания и емоции.

Димитрис Папайоану е най-вълнуващият хореограф на международната театрална и танцова сцена. Днес той е един от най-търсените артисти, а името му е, може би, най-разпознаваемото сред почитателите на съвременните изпълнителски изкуства. BALLET 2000

*За лица над 18-годишна възраст.

*cover photo by Julian Mommert

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина