Нови решения на стари проблеми в 4 села представят младежи от цялата страна в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4321
Нови решения на стари проблеми в 4 села представят младежи от цялата страна в Пловдив

Предизвикателството за социална промяна е 4-дневен игрови формат на сдружение Фабрика за идеи, който събра инициативни хора от всякаква възраст и занимания, за да дадат началото на нови решения на общи проблеми.

Тази година за първи път се случи в 8 села от 11 до 15 април - Ново село и Иново (Видин); Косталево и Челопек (Враца); Дряново и Манастир (Лъки/ Пловдив); Пожарево и Долна Малина (София).

Като финален етап на Предизвикателството 2019, месец по-късно участниците са готови с решения на проблемите предизвикателства, върху които се заеха да работят заедно с местните жители.

На 20 май от 17.30 часа в ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив (ул. Кичево 2) част от екипите ще представят решенията си, търсейки градивна обратна връзка и доброволческа, експертна и финансова подкрепа.

Идеите за решения, които ще може да чуете и подкрепите, включват:

- с. Иново (Видин) - нова СЦЕНА, която да свързва млади и стари и да дава възможност за смесване на съвременно и традиционно изкуство в селото.

- с. Ново село (Видин) - КЪТ ЗА ОТДИХ край р. Дунав, опазващ  екологичното равновесие край реката и създаващ поводи за общуване между новоселци.

- с. Манастир (Лъки) - ФЕСТИВАЛ на малините и ФЕСТИВАЛ на снежния човек, все целящи да привличат повече деца и млади хора в селото и в студените сезони.

- с. Челопек (Враца) - КЛУБ на доброволеца към читалището, който да създава повече възможности за смислени занимания на местните деца заедно с родителите им.

- с. Челопек (Враца) - КАРТА на селото, съдържаща няколко ИНТЕРАКТИВНИ ТЕРЕННИ ИГРИ, които да стимулират туристи и гости на селото да го опознаят по-добре и да общуват с местните хора.

Предизвикателството разпалва местния променотворчески дух за пета година и има зад гърба си 10 града партньори и над 400 участници.

Доверените ни местни партньори по области са сдружение „Видински фонд „Читалища“, читалище „Огнище 1930“ (Челопек), Vratsa software.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина