Нови правила в зъболечението! Хиляди българи ще бъдат лишени от тази услуга

Автор: Plovdiv Now 30239
Нови правила в зъболечението! Хиляди българи ще бъдат лишени от тази услуга

Хиляди българи са застрашени да останат без зъболечение, ако се приеме проектът за новите Правила за добра медицинска практика на лекарите по дентална медицина. Те са изготвени от Български зъболекарски съюз с участието на академична зъболекарска общност по настояване на Министерство на здравеопазването и ще бъдат гласувани на извънреден конгрес на БЗС на 21 и 22 юни. Целта е новите правила да осигурят възможно най-качествена грижа за пациентите, като подробно са описани изискванията към зъболекарите и лечебните заведения по специалности.

Документът обаче предизвика остра полемика в гилдията. Причината за притесненията е, че промените предвиждат разделение на дейностите, които могат да извършват лекарите по дентална медицина без специалност и тези със специалност орална хирургия, детска дентална медицина, ОЗЕ, ортодонтия и ортопедична стоматология и съответно – лечебните заведения за първична извънболнична дентална медицинска помощ и специализираните центрове. Ваденето на корени и лечението на някои периодонтити на кътници например вече ще се извършва единствено от лекари с придобита тясна специалност, каквито специалисти в по-малките градове и в селата няма. При децата пък новата наредба забранява лечението на масово срещания пулпит (възпалението на нерва) при незавършено кореново развитие, което е 80% от случаите. То ще трябва да се извършва в специализирани центрове, които липсват дори и в някой окръжни градове. Забранява се напълно и лечението на периодонтит . То ще се извършва от специалисти, които липсват в средните и малките населени места.

На практика пенсионери и деца до 18-годишна възраст от малките и средните селища ще трябва да пропътуват десетки километри (в някой случай над 100 км) до най-близкия специалист или специализиран център, за да се лекуват. 

Липсата на възможност за голяма част от населението да си позволи висококачествено лечение чрез специализираните центрове и специалисти ще доведе до влошаване на и без това лошото здраве на населението, особено при децата. Ако лекари без специалност спрат да оказват помощ след приемане на новите правила, пациентите в по-малките населени места няма да получат никакво лечение, състоянието им ще се влоши и ще трябва да се вадят зъби на деца, вместо да се лекуват. Пенсионерите ще бъдат оставени на страдания, смятат зъболекарите, които ежедневно практикуват и са сред народа. 

Също така промените предвиждат големи ограничения и в ортодонтията, ендодонтията, ортопедията и имплантологията. Според лекарите, ако се приеме документът, ще им бъде отнето правото да извършват дейности, за които реално са обучени във Факултетите по дентална медицина. Някой са сертифицирани чрез международни курсове и обучения, зъболекарите без специалност дори имат международно патентирани нововъведения и открития. За да придобият тясна специалност, зъболекарите ще трябва да инвестират години и хиляди левове в образованието си и да прекратят да практикуват през този период, което малцина могат да си позволят. Което според коментари в социалните мрежи си е чист лобизъм в полза на определена прослойка.

Редовите лекари по дентална медицина са притеснени и поради факта, че са се запознали с текстовете в проекта в последния момент. На 6 юни до лекарите по дентална медицина е изпратен мейл, с който те се приканват предвид „изключително важните промени, които лично ще засегнат всеки един аспект от ежедневната практика” да дадат становища до 10 юни (в рамките на 4 дни).

Медиците вече са изготвили предложения за промени в документа, които ще бъдат дискутирани по време на конгреса, които на този етап според юриста на БЗС са неоснователни. В интернет пространството пък са публикувани две петиции за промяна на текстовете и отпадане на разделението на специалности за Правилата за добра медицинска практика, в които са се подписали над 1100 човека, основно зъболекари.

Подобни новини

Д-р Стефка Филипова

Отново безумни решения! За кой ли път в дългогодишната ми 40 годишна практика.?!

04:55, 19.06.2019

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина