Нови паркове и възстановяване на зелените зони - приоритет на район „Централен” за 2021

Автор: Благовест Андонов 5994
Нови паркове и възстановяване на зелените зони - приоритет на район „Централен” за 2021

Нови паркове и възстановяване на зелените зони в район „Централен” е основният акцент в програмата на кмета Георги Стаменов през 2021 година.  Целта пред него и екипа му е да се обърне сериозно внимание на местата, които се ползват отдих, като голяма част от капиталовата програма е именно за зелени дейности.  Бюджетът, който той е предложил към Голяма община е в размер на 4 млн. лева, като повечето от средствата са за паркови зони – Дондуковата градина, Сахат тепе и междублокови пространства.

„През 2020 година основен успех бе цялостното възстановяване на кулата на Сахат тепе.Това е поредният паметник, който е възстановен по най-добрия начин. Хълмът е част от туристическия маршрут и нашата убеденост, че той трябва да се възстанови и облагороди в цялата му част”, каза Стаменов пред TrafficNews.

В началото на годината ще се обяви обществено обсъждане за бъдещето на Сахат тепе след напрежението миналата година. Идеята е да се чуе гласът на хората за  начина на възстановяване, социализация и реставрация на целия хълм.

„Всеки, който желае може да даде своите мнение и предложения как трябва да изглежда хълмът.  Те трябва да са в синхрон с изискванията, за  да бъде изготвен проект и да поетапно да започнем о възстановяването още на пролет. Искаме водните атракциони да се пуснат, както и да се възстанови стар воден часовник, който е изключителен артефакт. Ще настояваме за нови осветление и видеонаблюдение”, каза Стаменов. Хората ще си кажат мнението и за  възстановяването на бюфета на Сахата.  През 70-те  години той е бил бутнат, за да се построи двуетажен ресторант, но проектът така и не се реализира. Доскоро на негово място имаше изкъртени скални маси, които районната администрация премести на местата им.  

Друго обществено обсъждане ще бъде за улица „Младежка”, която трябва да се превърне в споделена зона за пешеходци и автомобили, както и да е изпълнена със зелени пространства и места за отдих. След като бъде представен проектът на хората, ще се пристъпи и към техническото задание.

От бюджета от 4 млн. лева, който е предложил район „Централен” около 1,5 – 2 млн. лева ще бъдат за голямата реконструкция на Градската градина на Пловдив, позната като Дондуковата. В момента за нея върви обществена поръчка, като тя ще се прави в две бюджетни години. Друг парк, който ще бъде изграден е на ул. „Данаил Николаев” и „Копривщица”, където ще се сложат детски площадки и се отредят места за отдих.

Подходът през 2021 година в ремонтите, ще бъде като миналата година, а именно ще се действа по интегрирания начин на работа – ще се ремонтират и облагородяват цели зони:улична мрежа, тротоари, паркинги и зелени системи. Стаменов даде пример с проектите, които се направиха на „Копривщица и „Прогрес”, както и на улиците „Кардам” и „Сатурин”.

През 2020 година в района са направени 350 нови паркоместа, като 130 от тях са на паркинга на ул. „4 януари”. През новата година в бюджета са заложени облагородяване на зоните, където преди е имало гаражи – на тях ще се обособят паркоместа.  Ремонти се очакват и в карето по „Региони в растеж”, където първият етап не достигна – между улиците „Мортагон”, „6 септември” и „Цар Борис III Обединител”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина