Нова скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания започва със семинар в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7144
Нова скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания започва със семинар в Пловдив

Семинар за ревматични заболявания ще бъде проведен днес в града под тепетата. Събитието дава старт на безплатен скрининг за жителите на областта. Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ организира в Пловдив семинар, който ще започне от 12:00 до 16:00 ч., в Парк хотел “Пловдив”, бул. „Санкт Петербург“ 38, Лаута, Пловдив. 

Събитието е за граждани и пациенти и цели да ги информира за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания, остеопороза и рехабилитация на ревматични заболявания. По време на събитието присъстващите на семинара граждани, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване и остеопороза ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Прегледите са предназначени за хора на възраст 18-50 г. с цел ранна диагностика на заболяванията в млада и работоспособна възраст.

То се провежда с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на РБ, г-жа Жени Начева , зам-министър на здравеопазването, НЗОК. 

Лектори на семинара ще бъдат:  д-р Камен Клинканов – ревматолог;  д-р Валерия Славова – ревматолог; физиотерапевт.

Пловдив е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са затруднени.

Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение.

Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

Социологическо изследване „Предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, 2017, проведено сред 300 пациенти, установи, че поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Средно за област Пловдив достъпът до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени – едва 14 % от заболелите пациенти достигат до ревматолог. Сред причините за това са липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания, както и погрешно насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти. Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог. Съществува и нежелание от страна на общопрактикуващите лекари да се обучават в посока ревматични заболявания. Отказът и/или страхът на самия пациент да потърси специалист и провеждането на самолечение също довежда до ускоряване на инвалидизацията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина