Нова книга разказва историята на трите джамии в Пловдив СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 7483
Нова книга разказва историята на трите джамии в Пловдив СНИМКИ

Утре 3 декември от 18:00 ч. в Културен център Тракарт ще се състои премиерата на книгата на проф. Любомир Миков "Джумая джамия и Имарет джамия в Пловдив" (история, специфика и съвременно състояние).

Организатори са Районно мюфтийство и Мюсюлманско настоятелство в Пловдив.  
В албумното издание се разглеждат трите съхранени до днес джамии в Пловдив – Джумая джамия, Имарет джамия и Ташкьопрю джамия, която се намира в близост до каменния мост на река Марица.
Пловдив е град с изключително богато архитектурно наследство и до 70-те години на ХХ век османската култова и гражданска архитектура е заемала място в града, в която доминиращ дял е имала джамийската архитектура.
Към средата на XVII век, според Евлия Челеби, в града е имало 53 джамии и месджиди. Този впечатляващ брой може би е преувеличен, но въпреки това той е по-скоро приблизителен, отколкото нереален. 

Джумая джамия е главният мюсюлмански храм в Пловдив и  вторият по големина действащ мюсюлмански храм в пределите на България. Джамията е с размери 40 на 30 метра  и площ около 1500 кв.м. Разположена в центъра на днешната пешеходна зона.  Джамията е издигната на мястото на катедралната православна църква „Света Петка Търновска“ скоро след завладяването на града от османската армия (1363-64 г.).

По времето на султан Мурад ІІ (1421-1451) старата сграда била съборена и на нейно място издигната днешната джамия, наречена Улу Джумая джамия – главна петъчна джамия. Куполите са девет на брой и са покрити с оловни листове. В североизточния ъгъл на главната фасада е издигнато минаре, декорирано с диагонална квадратна мрежа от червени тухли върху фон от бяла хоросанова мазилка. Удивителната стенописна украса във вътрешността на джамията е изпълнена с богата растителна орнаментика – клонки, цветове и гирлянди, между които са вмъкнати медалиони с цитати от Корана. Стенописите датират вероятно от края на XVII и началото на XIX век.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина