Нова финансова брадва за Пловдив от Европа! Връща 600 хил. лева заради проточил се ремонт

Автор: Plovdiv Now   5301
Нова финансова брадва за Пловдив от Европа! Връща 600 хил. лева заради проточил се ремонт

Община Пловдив ще връща близо 600 хил. лева на Европа за реконструкцията на СУ „Любен Каравелов”. Причината е, че ремонтът се е проточил година и половина, а фирмата изпълнител по договор е дал 120 дни. Поради това Управляващият орган на „Региони в растеж” е наложил финансова корекция в размер на 25% от договора със софийската фирма „НСК”, която е била избрана от Община Пловдив.

Обществената поръчка за реконструкцията на училището бе още през 2018 година, когато е избрана софийската фирма, като стойността на договора е 2 млн. лева. Самият ремонт е започна в мандата на Здравко Димитров, като строителната линия е разкрита на 24 февруари 2020 година, като той е приет на 9 септември 2021 година без забележки.

След проверка обаче е установено, че срокът е бил необосновано удължаван. Първото спиране е било през март – май 2020 година заради извънредното положение от ковид пандемията. Второто  от юли до октомври 2020 заради нужда от промяна на проекта, третото – от декември 2020 – до февруари 2021 година заради лоши метеорологични условия. Последното отново заради ковид ограниченията от февруари до август 2021 година, като то е било 185 дни.

Първите три спирания на проекта са били обосновани и приети от управляващия орган, но не и последното, което те било най-дълго. Според МРРБ  Община Пловдив не е дала каквито и да е доказателства, че преустановяването на дейностите са необходими, включително и фактури и кореспонденция с доставчици на услуги . През въпросния период не е имало и ограничаване на движението на хора и работници.

Въпреки че Община Пловдив е атакувала решението в Административен съд, оттам са отхвърлили жалбата им. Все пак градските власти могат да обжалват решението във Върховния административен съд.

Това е втора сходна санкция за ремонта на СУ „Любен Каравелов”. Първата бе пак в размер на близо 600 000 лева. Тогава управляващият орган към МРРБ бе санкционирал с 25% градските власти за строителството на многофункционална зала с басейн към школото,  чиято стойност е близо 2,4 млн. лева.  Корекцията е в размер на 596 643 лева, като тя е била за нередности в строителството и избора на компания.

Нова голяма финансова корекция за Пловдив! Връща 600 хил. лева на Европа за спортна залаСанкцията е заради нарушения в избора на фирма за строителството на салона към СУ „Любен Каравелов”

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина