Нов тест измерва имунитета срещу COVID-19 преди и след ваксиниране

Автор: Plovdiv Now 1339
Нов тест измерва имунитета срещу COVID-19 преди и след ваксиниране

Нов тест, който измерва имунитета срещу коронавируса преди и след ваксиниране, вече е факт и у нас и се счита, че е далеч по-точен от досегашните тестове за антитела. 

Тестът дава информация за количеството антитела в кръвта, посочи доктор Ирена Иванова - Началник на Клиничната лаборатория в болница „Свети Иван Рилски” пред Нова тв.

„Предишните тестове измерваха друг протеин от вътрешността на вируса и по своята същност бяха полуколичествени. Идеята на този нов метод е да може да се измерва постваксиналният имунитет. Тук е и връзката с ваксините, чието действие е точно това – да се синтезират тези антитела срещу тази част на шипестия протеин, т.нар неутрализиращи антитела”, заяви тя.

Методът измерва високи стойности на антителата. Диапазонът е между 23 000 и 50 000, възможно е да се достигне и до 80 000, което е доста висока стойност.

„Точно препоръки кой е защитният титър все още няма, трябва време да се натрупат данни. Според литературата до момента един 100-процентов защитен титър е около 4000 единици на милилитър. Друг е въпросът колко време тези антитела ще бъдат детектирани. При всеки е различно, в зависимост от това колко време е боледувал и как е прекарал болестта”, обясни д-р Иванова.

Според нея пациентите, които са преминали през болестта безсимптомно, показват стойности от 100 до 500 – ниските стойности. Тези, които са преминали по-тежко през болестта, имат по-високи стойности на антитела.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина