Носителка на награда “Грами“ свири непознати латино ритмите в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5580
Носителка на награда “Грами“ свири непознати латино ритмите в Пловдив

„Непознатите латино ритми“ е името на концерта, организиран от Културен център Тракарт на 5 юли, от 18.30 часа. В него ще участват проф. д-р Мадлен Бъчварова (пиано) - преподавател в колежа "Хановър" - Индиана, САЩ и Юлия Марковска (виолончело) - преподавател в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив.

В програмата ще бъдат представени любимите латиноамерикански ритми на неизпълнявани у нас произведения от Астор Пиацола, Хектор вила Лобос, Карлос Гардел, Хоакин Нин.

50 минути досег с уникалната интерпретация на латиноамериканската музика на две българки, преподаватели в Америка, дълбоко почувствали и пресъздали стила и атмосферата на латиноамериканската музика.
Входът е свободен!

Проф. д-р Мадлен Бъчварова е космополитен диригент, пианист, певец, музикален педагог, лидер на семинари и член на журита на хорови конкурси. Тя е професор по музика, завеждащ на музикалния департамент и директор на хоровата програма в Хановер Колидж, САЩ. Там тя ръководи хорови ансамбли, преподава дирижиране, солово пеене, пиано и историята на музиката.

Завършва музикалното училище в Стара Загора и в последствие магистратура в АМТИИ Пловдив, където учи дирижиране при маестри Кр. Четинян и Ив. Димов и концертира в страната и чужбина с Дамския камерен хор при Академията. Бъчварова записва втора магистратура в Държавния Университет на щата Джорджия, САЩ и в последствие придобива степента доктор на музикалните изкуства.

Проф. д-р Бъчварова поддържа и активна международна диригентска кариера. През 2009 година тя дебютира като диригент в Златната зала на виенския Музикферайн като част от международен фестивал в чест на Й. Хайдн.

Тя редовно ръководи музикални ателиета и творчески срещи по дирижиране и хорознание, презентира и участва с научни публикации в академични форуми в България, САЩ, Великобритания, Испания и Португалия. Тя е търсена от американски хорове и музикални общества като консултант по езиково произношение и музикално-историческа автентичност на българска, руска и църковно-славянска хорова литература. В сътрудничество с органиста Дейвид Лам, Бъчварова концертира и издава компакт диск за пиано и орган - "Duetti Capricciosi" и се представя в музикални програми в американското национално радио.

Бъчварова е участвала в концертни турнета и записи с двете хорови формации на симфоничния оркестър на Атланта под ръководството на бележития диригент Робърт Шоу. С този хор тя получава наградата Грами, концертира многократно в Карнеги Хол и се представя на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Атланта.

Мадлен Бъчварова се изявява като гост диригент в хорови ателиета и фестивали в Австрия, България, Канада, Джорджия, Алабама, Индиана, и Пенсилвания. Проф. Бъчварова е активна и като член на журита на солови и хорови конкурси в централните американски щати, както и на националния конкурс за млади диригенти на Асоциацията на американските хорови диригенти

Проф. д-р Бъчварова е член на американската национална академия за звукозаписно изкуство и наука (NARAS), където гласува за наградите Грами както и на националния подкомитет по мултикултурната музика на Асоциацията на американските хорови диригенти.

Юлия Марковска завършва СМУ – Пловдив (днес НУМТИ „Добрин Петков“) през 1983 г.  с отличен успех и сребърен медал, със специалност виолончело в класа на Анастасия Бяндова. В периода на своето обучение е участвала многократно в общоучилищни концерти като солов и камерен изпълнител. Била е солист на Пловдивска филхармония под диригентството на Румен Байраков. Печелила е награди от национални конкурси.

През 1988 г. завършва Висшия музикално-педагогически институт (днес Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство) – Пловдив в класа по виолончело на проф. Магдалена Чикчева. Била е активен участник в Лятната музикална академия във Ваймар при проф. Зигфрид Палм – Германия.

От 1990 г. е преподавател  по виолончело в  НУМТИ „Добрин Петков“. През 1994 г. В периода 1994 – 1995 г. е специализирала в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София при проф. Богомил Караконов. 

Нейни ученици многократно са били носители на награди от национални и  международни конкурси, за което е получавала грамоти за високи професионални постижения. През 2008 г. е удостоена с грамота от Министерството на културата за принос в развитието на българската култура.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина