НИНКН: Няма съгласуван проект за сграда в имота на ул. „Гладстон” 6

Автор: TrafficNews 2052
НИНКН: Няма съгласуван проект за сграда в имота на ул. „Гладстон” 6

Проект за строежа на нова сграда или каквото и да е инвестиционно намерение в парцела на ул. „Гладстон” 6, закупен от бизнес дамата Вероника Иванова, не е разглеждан в Националния институт за недвижимо културно наследство, разбра репортерът ни.  Имотът е в обхвата на територия с културно–историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата,  паметник на урбанизма и културния пейзаж – Историческа зона „Филипопол–Тримонциум–Пловдив” – Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър І”, ул. „Отец Паисий”, ул. „Р. Даскалов”, ул. „Хр. Г. Данов”, пл. „Джумаята”. Обявен е с протокол № 5 от 22 май 2000 г. на НСОПК, утвърден от министъра на културата и притежава статут на групова недвижима културна ценност. 

Все пак движение около имота през годините има – през 2021 г. със заповед на министъра на културата е назначена експертна комисия, чиято задача е „Приемане на проведени спасителни археологически проучвания - разкопки в имота на ул. „Гладстон“ № 6”. Те са извършени от археолога проучвател Мая Мартинова-Кютова. 
Имотът на ул. "Гладстон" 6

Комисията приема извършените спасителни археологически проучвания и освобождава терена за реализиране на инвестиционен проект при изпълняване на изисквания - разкритите структури да бъдат консервирани чрез засипване под наблюдение на археолозите-проучватели, тъй като те представляват част от северозападния ъгъл на сграда от градския площад (Агора) и нямат експозиционна стойност към момента; откритият мраморен архитектурен елемент - страница на врата да бъде съхранен и експониран в лапидарна или музейна среда; всички нови изкопни работи в имота да бъдат под наблюдение на археолозите проучватели; бъдещият инвестиционен проект да бъде представен за съгласуване в НИНКН/ МК, като трябва да е съобразен с разкритите структури и те да не бъдат засягани.

Парцелът, който от години пустее,  се намира между сграда, в която има заведение и бившата Руска книжарница. Той сменяше собствеността си на няколко пъти. През 2010-а „Фаст Форуард” ООД го продават на фирма „Йоана Акинита“ ООД, която е собственост на Йоанис  Хатзигеоргиу и Йоанна Папаманоли с управител Теохарис Папаманолис.  През фирмата, управлявана от Папаманолис, няколко пъти в община Пловдив са постъпвали документи за получаване на скица-виза, ала поредният опит завършва с мълчалив отказ на главния архитект на община Пловдив, съответно обжалван от собственика на имота.

В крайна сметка парцелът е придобит от Вероника Иванова, която се прочу в публичното пространство с бутането на къщата паметник на културата на Куцоглу, проектирана от арх. Йосиф Шнитер и бе осъдена за това. Сградата се намираше на ул. „Гладстон” 12 и към днешна дата на нейно място е построена нова. 
Къщата на ул. "Гладстон" 12

Какво ще се случва в имота на ул. „Гладстон” 6 все още не се знае.  В момента той е затворен с пана, на които е изписано името на друг обект на Вероника Иванова.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министъра на културата осъществява контрол по опазване на недвижимото културно наследство и дейности по сигнали за нарушения. Съгласно Закона за културното наследство искания за намеси в недвижимите културни ценности се съгласуват от министъра на културата или от оправомощени от него длъжностни лица след писмено становище на Националния институт за недвижимо културно наследство, припомнят от НИНКН.

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина