Никога не се бори с прасе - и двамата ще се окаляте, но на прасето ще му хареса СНИМКИ

Автор: Благовест Андонов 8875
Никога не се бори с прасе - и двамата ще се окаляте, но на прасето ще му хареса СНИМКИ

„Никога не се бори с прасе - и двамата ще се окаляте, но на прасето ще му хареса!”, гласи стар афоризъм.  Кметът Иван Тотев изпита на гърба си поуката от този цитат, макар намеренията му да бяха съвсем различни.

Поканата за „прасе” към пловдивчанин бе определена като социален експеримент и провокация, като със сигурност постигна желания резултат, дори първоначалният му замисъл да не е бил такъв.

След думите на кмета за събитието, огромен брой хора се ангажираха с каузата Европейска столица на културата. Именно това е основната цел на голямото събитие – максимален брой хора да се включат в мероприятията за фестивала. И макар все още не да не сме приели щафетата, от няколко дни социалните мрежи гърмят с колажи, вицове и дори фундаментални анализи за „двете прасета пред Общината” и Културна столица на Европа.

Разфасоването на прасета не е нещо чуждо на културата ни, то дори ежедневно присъства в нашия бит. Не са чужди и фестивалите в Пловдив, на които постоянно излагат „свински трупове забити на шиш”. Така например на „Пловдив мези” имаше редица малки прасенца, които се въртяха на скарата, а хората гладно преглъщаха.

Пловдив мези:

Възприятието на хората обаче коренно се промени, когато се намеси кмета, Главната на Пловдив и Европейска столица на културата. С други думи хората, приемат да гледат как се разфасоват прасенца, но не и на пъпа на Пловдив, не и когато кметът те е поканил. Всички сметнаха, че преместването на тази традиция в Коматево е удачна. Така логичният въпрос е защо Главната на Пловдив е да е неприкосновена от подобни събития, а на другите места да е „приемливо”? И не е ли именно това провинциално мислене – на мегдана трябва се спазват други порядки, а в другите части на града може да разфасоваме и въртим прасета на шиш? Именно това е определението на „провинция” – центърът Рим, където се спазват гражданските порядки и периферията, където варварите ръфат от кокалите месо.

Истината е, че с коледни немски къщички и свински вурстчета няма да ни направи повече европейци, а разфасоването на две прасета по-малко българи. Докато някои умираха от срам, други бяха ревностни защитници на изконните български традиции, трети просто се забавляваха искрено с цялата ситуация.

Ето и част от колажите, които заляха социалните мрежи след анонса за събитието:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина