Изключително емоционална и зареждаща среща с младите хора на Пловдив и кандидата за кмет на града Георги Колев се състоя в зала „Строител“ в съботния следобед. Младите пловдивчани, на които не им е все едно кой ще управлява града им, зададоха своите въпроси – смислени, умни, а понякога и провокативни, а Георги Колев и екипът му отговориха изчерпателно, с пълната убеденост, че без значение за кого ще гласуват младежите, те са длъжни на 27 октомври да отидат до урните.

Очаквано, младежите се интересуваха от транспортната инструктура на града, от данъците на МПС, от възможностите за работа и заплащането...

„Градът ще е в транспортен колапс, като бутнат Бетонния мост!“ Така Георги Колев отговори на въпроса на младите пловдивчани наистина ли Бетонният мост ще падне и какво ще произлезе за Пловдив от това.

„В сайта на НКЖИ се намира единственият истински отговор на тази тема и той е следният: Пътният надлез се предвижда за разрушаване, без на негово място да се изгради друго съоръжение.

Процедурата за премахването на това важно за Пловдив съоръжение вече е открита. На 19 септември постъпи единствената оферта и кандидат за тази поръчка. Съоръжението пада, без значение какво ви казват и как ви го казват. Никой не го интересува как ще живеем ние. Искам да питам -  какво правят държавните и общинските органи по този въпрос? Защо тази информация от нас бе дълго време крита, защо ние всички се надявахме Бетонният мост да се спаси? Неспасяем е! Вече са го махнали, а ние отново ще изпаднем в един транспортен апокалипсис.“

Нищо хубаво в комуникационен план няма да се случи в Пловдив през следващия мандат! Няма как! Модър – Царевец поръчката тръгна вчера – той е горе-долу до никъде. 80-милионният пробив тръгна и... ситуацията е Кандахар.

По отношение на образование и заплати. Пловдив е на 7-мо място в България – след Стара Загора, след община Гълъбово, София, Бургас, Варна – не ги броим. Защо? Пловдив е една туристическа спалня. Разлика между един голям хотел и Пловдив няма. В хотела хората идват, настаняват се, хапват, оставят си дрехите и излизат да се разходят.  В Пловдив е същото – оставяш си багажа в апартамента, но работиш основно извън Пловдив, в индустриалните зони – те са големият работодател. И когато Националният статистически институт започне да мери нивото на възнаграждение, те мерят община Марица – най-богатата община в България, най-богатото населено място по брутен вътрешен продукт на глава от населението в Европа -  село Радиново, и... община Пловдив.

Общината трябва да увеличи приходите в бюджета, но няма как да се случи, ако не се разшири. Летище Пловдив не е пловдивско, а на община Крумово. Индустриалната зона на Пловдив е в община Марица. Пловдив изгуби своя фокус и се превърна в индустриален град, но на индустрия, която не се намира на територията на общината. Съответно общината не реализира приходи от тази индустрия. И градът се превърна в туристическа спалня за нуждите на тази индустрия.

По брой на университети ние сме на едно от първите места. И тук идва големият оксиморон. Няма как ти да произвеждаш най-много висшисти в България, които са призвани да взимат по-високи заплати, а да си на едно от най-ниските нива на заплата в страната. Това означава, че ние произвеждаме умни хора, които излизат от университета, взимат си багажа и моментално бягат от Пловдив. Това означава, че цялата политика на тази администрация, свързана със задържане на хората, е сбъркана. Някъде има грешка.

За да увеличим заплатите на населението в Пловдив, тъй като не можем да дадем възможност на големи предприятия да правят скъпи заводи, защото нямаме територия, това означава, че трябва да се насочим към тези индустрии, които искат малко площ и много IQ. IQ  не е ауди модел, това е едно друго нещо, както казва Валери Божинов. Трябва ни IQ, не Q7, защото Q7 карат много, но IQ се върти малко в обращение. Няма политика към притежателите на високо IQ.

Аутсорсинг индустрия – добре, IT – също. Говорих с канадската компания "Телъс", те искат да канят още 700 души в Пловдив и изведнъж... няма офисна сграда, която да наемат! Парадокс! Хората искат офиси клас А, а в Пловдив има 2 сгради клас А.

Така че, няма да ви е лесно – учете, натискайте яко! Нали знаете притчата за газелата и лъва. Всяка сутрин газелата се събужда от сън с мисълта, че през деня трябва да надбяга най-бързия лъв. В противен случай ще се превърне в негова плячка... Всяка сутрин лъвът се събужда от сън с мисълта, че през деня трябва да надбяга най-бавната газела. Защото иначе ще умре от глад... Така че - няма значение дали си лъв или газела: ако искаш да оцелееш, трябва да бягаш...“

Младежите попитаха Георги Колев и защо той не е канен от телевизиите на предизборните дебати за Пловдив.

„Представете си – влизате в една боксова зала, кого ще изберете да се биете с него? Този дето може да се бие, или този, дето не може? Аз ги разбирам – те искат да им е лесно. Няма да ме поканят – аз съм подготвен, всичко ми е ясно, цифрите са в главата ми, мога да ги обясна, мога да говоря...  Какво се оказа? Аутсайдерът на тази кампания моделира дневния ред на цялата кметска надпревара! Изведнъж всички започнаха да коментират темите, които ние извадихме. Това означава, че колкото и да не ви броят, винаги сте важни! Ще видите следващата неделя – ще има изненади!“

Голяма група от младите хора се оказаха от Кючук Париж и не пропуснаха да зададат своите конкретни въпроси, касаещи района, на кандидата за кмет на "Южен" Илиян Велков.

Решаване на проблемите с детските градини, мръсния въздух, паркирането, трафика, липсата на главен архитект и възвръщането на Пловдив като туристически бранд... много още въпроси зададоха младежите на кандидата за кмет с номер 49 Георги Колев.

Това е преживяване, което пожелавам на всеки! Така адвокат Колев определи срещата си с младите пловдивчан. „Всеки път като се видиш с млади хора, енергията е съвсем различна. Няма как да не излезеш зареден от такава среща“, сподели Георги Колев.

„Опитах се да ги накарам да повярват, че демокрацията е добив на права, че тя не е даване на права, че никой няма да им даде възможност да бъдат млади, да бъдат умни и да бъдат част от политическия процес, ако не си ги вземат тези права. Искам да ги накарам да гласуват – без значение дали ще гласуват за мен или не – длъжни са да го направят, защото сега им е времето“.