Няма да вдигат данъците в Пловдив, кметът търси 32 млн. лева за новите училища и градини

Автор: Plovdiv Now 1482
Няма да вдигат данъците в Пловдив, кметът търси 32 млн. лева за новите училища и градини

Общинският съвет в Пловдив прие кандидатстването за частично финансиране на седем нови училища и детски градини. Решението бе необходимо във връзка с проекта на МОН, който ще осигури 33.5 млн. лева за новата образователна инфраструктура. От предложението става ясно, че в следващите 2 години, община Пловдив трябва да осигури 32 млн. лева собствено финансиране, за да завърши седемте проекта до 2027 година. Общинският съветник Константин Георгиев попита кмета и ресорното му вице от къде ще дойдат тези допълнителни 32 млн. лева, тъй като става въпрос за сериозен финансов ресурс, който община Пловдив трудно може да си позволи и дали това няма да доведе до вдигане на данъци или теглене на нови заеми.  

Първо Владимир Темелков, а след това и Костадин Димитров заявиха, че община Пловдив ще направи всичко възможно, за да се осигурят тези 32 млн. лева, без да се налага да се вдигат налозите. По думите на Димитров има различни финансови инструменти, които мога да се ползват, за да бъдат завършени училищата. Той даде пример, че последното построено училище в Пловдив е „Черноризец Храбър” в Тракия, което е завършено преди 40 годни. Поради това новата образователна инфраструктура е предизвикателство, но той е уверен, че с екипа му ще успее да го изпълни в полза на града.

Общо стройността на 7-те проекта е 65 млн. лева, ето и как са разпределени:

За изграждането на Математическа гимназия "Академик Кирил Попов"  са осигурени 7,5 млн. лева, като са необходими още 10,3 млн. лева за първия проект. Грантовото финансиране за училище "Княз Александър I" също е 7,5 млн. лева, а приносът на Общината ще е 7 млн. лева.

Новата сграда на Средно училище "Свети Патриарх Евтимий" зад мол Пловдив  ще е за 14,7  млн. лева, а 7,5 млн. лева са по проекта на МОН.  Най-големите детски ясли, които ще се строят в „Южен”  за 10 групи, ще струват 9,1 млн. лева, като половината ще се поемат от градския бюджет.

Двете нови яслени групи в Детска градина "Славей" ще са близо 2 млн. лева, като отново финансирането  ще е 50/50 между МОН и градската управа.

Най-голямото процентно съфинансиране от хазната на града ще е за "Вълшебно детство" в район „Централен”. Грантово финансиране на стойност 999 хил. лева, а приносът на Община Пловдив ще е 1,7 млн. лева.

Обратното – в район „Тракия” новите ясли с 8 групи ще се финансират от МОН с 4,5 млн. лева, а самоучастието ще е 1,5 млн. лева от страна на местните власти.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина