Проучване показва, че бързото опиянение може да бъде заложено в ДНК на някои хора, пише DailyMail.
Учени смятат, че някои хора имат така наречената антиалкохолна ДНК, която може да ги накара да се чувстват много зле дори след като са изпили малко количество, обяснява диетологът и експерт по генетика Янис Мавроматис.
„При такива хора симптомите се появяват малко след прием на алкохол, включително зачервяване на лицето, треска, главоболие и световъртеж. При по-тежки случаи симптомите могат да се влошат до гадене и повръщане, както и ускорен пулс и затруднено дишане“, казва експертът.
Факт е, че хората с един определен мутирал ген не могат да произведат ензим, който помага за разграждането на алкохола. Когато тялото разгражда алкохола, то произвежда ацеталдехид, който е токсичен за хората.
Но повечето хора произвеждат ензима алдехид дехидрогеназа (ALDH), който е отговорен за отстраняването на този токсичен страничен продукт от тялото. А някои хора имат вариация на определен ген, който води до натрупване на ацеталдехид в тялото.
Експертите препоръчват на такива хора да консумират алкохол само в малки количества.
„Също така си струва да се уверите, че се храните балансирано, избягвате стреса и спите добре. Когато искате да пиете алкохол, уверете се, че сте добре хидратирани, не приемайте алкохол на гладен стомах“, добавя Мавроматис.
Смесването на алкохолни напитки с безалкохолни напитки, като тонизираща вода, също може да помогне за намаляване на симптомите при чувствителни индивиди.
Според диетологът от MyHealthChecked Изабела Рамос спиртни напитки като водка, уиски и ром, които са с по-високо съдържание на алкохол, също могат да влошат симптомите.
„Някои вина и бири, особено червените вина и някои занаятчийски бири, съдържат по-високи нива на конгенерни химикали, които са странични продукти на ферментацията и могат да влошат симптомите“, заключи диетологът.
40-годишната Ливия Ди Батиста от Лондон, която работи в областта на финансовите технологии, признава, че е направила няколко промени в начина си на живот, откакто е открила непоносимост към алкохол чрез ДНК тест.
„Не съм спряла да пия напълно. Избирам по-нискокалорични варианти. Това помогна за намаляване на възпалението, което изпитвах, и се чувствам по-малко уморена“, казва тя.