Съдът произнесе присъдата на д-р Иван Димитров за убийството

Автор: Ива Модова 74575
Съдът произнесе присъдата на д-р Иван Димитров за убийството

Д-р Иван Димитров, подсъдим за убийството на Жоро Плъха, е оправдан, постанови Окръжен съд. Той бе признат за невинен по повдигнатото му обвинение за превишаване пределите на неизбежната отбрана, съобщава Тrafficnews.bg.

Димитров обаче получи 2 години условно с 3 години изпитатели срок за притежание на незаконно оръжие.

За оневинителна присъда пледира защитата на медика. Според адвокат Георги Кутрянски, Димитров е действал пълноправно, защитавайки живота си.

Според съда, д-р Димитров е упражнил правото си на отбрана.

Днес бе сложен край на съдебното следствие и страните преминаха към финалните си речи. По думите на адвокат Георги Кутрянски, всеки детайл във фактическата обстановка е доказан и от събраните доказателства, не може да се направи извод за вина.

„Има противоправно нападение от страна на Джевизов, влязъл в имота на Димитров, за да краде. Има и защита от страна на медика, която не съответства на нападението. Клиентът ми не се е обадил на 112, тъй като многократно е бил обиран, многократно е подавал жалби и е нямало резултат от тях. Той не спори, че е притежавал незаконен пистолет. Има обаче едно тълкувателно решение на ВКС и то гласи, че никой не е длъжен да бяга при нападение, а може да се защити. Тази защита може да се осъществи и не с по равно на сила на нападателя оръжие.  Никой не задължава Димитров да бяга или да не използва пистолета, дори той да е незаконен. За мен той е извършвал напълно правни действия”, заяви Кутрянски.

Той настоя съдебният състав до признае за невинен медика, като приложат разпоредбата на член 12, а именно за неизбежна отбрана.

„Той е защитавал живота си. Не е искал да убива. Нещо повече, Димитров е излъгал, че е полицай, за да респектира крадеца и да предотврати нападението. Въпреки това Джевизов е продължил с противоправните си действия. Последният е описан като жертва от защитата. Той е разстрелян, но не защото краде, а защото е заплашил живота на д-р Димитров”, завърши адвокат Кутрянски. Той подчерта още, че ако пък съдът признае за виновен медика, то наказанието да бъде условно.

За условна присъда в максимален размер с максимален изпитателен срок настоя и прокурорът по делото – Георги Пенев.

За затвор пък пледира адвокат Красимир Елдъров, който представлява семейството на Жоро Плъха. Той изцяло не се съгласи с доводите на защитата и обвинението, че се касае за неизбежна отбрана. Според него Джевизов е приравнен със животно, сравнявайки желаната от прокурора присъда с такава, дадена на мъж убил куче.

„Това не е епохата на Дивия Запад. Този казус влезе дори в парламента и бе поискана измяна на НК, като се даде право на всеки да се въоръжи. Нима ще бъде дадено право на всеки да отнема живот? Преди месеци, военен от Пловдив получи условна присъда, тъй като е застрелял куче защитавайки себе си, жена си и малки котета. Сега, при отнемане на човешки живот отново се иска леко наказание. Ще има много такива казуси, ако вие не сложите бариера на това. Димитров е можел да предотврати това, но не го е сторил. Дори не е повикал 112, а е опитал да се прикрие. Тръгнал е търси жертвата, а ами ако го бе намерил? Пак съм сигурен, че нямаше да потърси помощ. Какво щеше да направи – да му окаже помощ или да съдейства на погребална агенция? Щом един лекар си позволява да държи и използва огнестрелно оръжие, какъв пример дава. Това е недопустимо за такъв човек като него. Тук се касае за хладнокръвие, пряк умисъл и саморазправа. Докторът сам влиза в тази опасна ситуация, готов и въоръжен. Неговото поведение е противоправно от началото на това дело”, бе част от финалната реч на Красимир Елдъров.

Той отново цитира част от показанията, дадени от покойната леля на Димитров, която е разказала, че медикът е агресивен и към хора и към животни.

„В последната си дума д-р Иван Димитров отново изрази съжаление.

„Искам справедлива присъда”, каза той.

До минути магистратите от Окръжен съд ще се произнесат със своето решение.

Припомняме, че Апелативен съд – Пловдив върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Окръжен съд  оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

По време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, с разпити на само 5 свидетели. 

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина