Недостиг на персонал и средства тормозят болниците в Пловдивско

Автор: Валерия Василева 3536
Недостиг на персонал и средства тормозят болниците в Пловдивско

УМБАЛ "Пловдив" бе домакин на последното заседание на Националното сдружение на областните болници, което се проведе в село Марково.

На срещата са били обсъдени редица текущи въпроси, свързани с работата на лечебните заведения през 2019 г. Ръководителите бяха категорични, че най-големият проблем е свързан с недостига  на персонал. Причината е, не може да им се предложи атрактивно възнаграждение.

Всяка болница ще получи през 2019 г. с около 100 000 лв. по-малко по Националния рамков договор. До тази ситуация се стигаслед намаляването цените на най-масовите клинични пътеки, по които основно се работи в областните болници.

Свиването на средствата ще доведе до още по-голям отлив на персонал, а това от своя страна ще понижи и качеството на медицинските услуги, опасяват се директорите.

Националното сдружение ще излезе със становище до Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, в което ще настоява да бъдат преразгледани цените на клиничните пътеки и да бъдат повишени.

Снимка: илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина