Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив стана на 45 години

Автор: Plovdiv Now 32243
Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив стана на 45 години
С голяма многожанрова изложба Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив празнува 45 години от създаването си. Поздравленията за рождения ден на единственото по рода си у нас и на Балканите училище получаваха един до друг настоящият директор Николай Томов и предишният - Емилия Арабаджиева, ръководила гимназията 27 години.
 
Беше поднесен поздравителен адрес от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, в който се казва:
”Вярвам, че не само аз, но и всички пловдивчани са горди, че точно в Пловдив през 1975 г. по инициатива на пловдивските театрали Светослав Генев, Атанас Бояджиев, Веселин Ковачев и др. е поставено началото на нещо уникално за страната. Точно в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър – гр. Пловдив!  Поздравявам Ви и за това, че 45 години сте пример за училище, в което цари дух на разбирателство, толерантност, коректност, дух на свобода – неотменен елемент от сложния път на изкуството....”
 
Преподавателят от АМТИИ “Проф. Асен Диамандие” проф. Любомир Караджов проднесе поздравление от името на ректора на Академията проф. д-р Тони Шекерджиева - Новак. В него се посочва високия престиж на училището, в което са завършили повече от 2200 възпитаници, а те “впоследствие са доказали с реализацията си в сферата на изкуствата качеството на полученото образование в гимназията”. В поздравителния адрес се казва още: “ Уверяваме Ви, че ние от АМТИИ оценяваме по достойнство изградените качества на учениците, които продължават при нас висшето си образование с вече изградено отношение на любов към изкуството.”
 
Като илюстрация за високите критерии на прием и обучение в Националната гимназия, популярна в миналото като Сценични кадри, проф. Караджов посочи почти анекдотичния факт, че актьорът и режисьор Мариус Куркински не е успял да издържи приемните изпити през 80-те години.
 
В училището преподаватели и ученици се чувстват като едно голямо семейство, и се чувстват добре в това семейство, сподели своите наблюдения директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков, който е свързан с гимназията като преподавател по история на изкуството. По думите му: “В тази изложба се вижда плодът на тези 45 години. Виждаме резултата от професионалното отношение на преподавателите и амбицията на учениците, които се превърнаха в признати артисти. А това, което най-много ни вълнува, е толерантността в училището, добрата приемственост, която много рядко се среща днес. Пожелавам винаги да е младо училището”.
 
Гости на изложбата бяха и новият вицеконсул от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив г-н Халит Ислям Таръ и съпругата му.
 
Изложбата може да се разгледа до 2 юни.
 
Куратор на изложбата е Емилия Арабаджиева, която обеща такава обща изложба да се организира вече всяка година, като се обхванат представители от всички випуски на училището.
 
Кольо Карамфилов (посмъртно), Теодор Киряков, Яна Илиева, Краси Райков, Иван Чакъров, Борис Стоилов, Никола Певичаров, Маргарита Иванова, Емил Атанасов, Иван Карев, Ваня Христова, Ева Петкова, София Лазарова, Донка Боева, Ангел Гешев, Александър Захариев, Лина Петрова, Петър Митев, Розалина Панижел, Светлана Желязкова, Димка Якимова, Рада Хаджийска, Илиян Марков, Нели Христова, Мария Митева, Николай Томов, Кирил Иванов, Аглика Чонева - Стоилова, Димитър Марински, Кънчо Касабов, Доротея Христова, Динко Ненов, Господин Чакалов, Тихомир Пенов, Димитър Механджийски.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина