Народният театър играе на пловдивска сцена хитовия спектакъл “Лисичета“

Автор: Plovdiv Now 5361
Народният театър играе на пловдивска сцена хитовия спектакъл “Лисичета“

Народен театър "Иван Вазов" гостува в Пловдив с постановката „Лисичета” - едно от най-интересните и търсени заглавия в театралния афиш на държавната трупа през последната година. Теодора Духовникова, Дарин Ангелов и Христо Петков са меркантилни хищници в спектакъла на Бина Харалампиева. Покварени от мириса на парите и безскрупулни новобогаташи в пиеса, написана преди повече от 80 години, но изключително актуална и днес – такива са съвременните „Лисичета“ в спектакъла на Бина Харалампиева. 

„Лисичета“ разкрива хората в граничното им състояние – между постигането на успеха и неговата цена. Един брилянтен екип, „сглобен” перфектно от режисьорката Бина Харалампиева, който ни печели и губи, пристрастява, размеква с копнежите си, разсмива с глупостта си, изненадва с хитроумието си и стъписва с хищната си природа. Неслучайно „Лисичета“ на Лилиан Хелман се играе от 1937 до днес на всички големи световни сцени!

Въпреки че „Лисичета” е създадена преди повече от 80 години, като че ли е писана за днешния ден, от наш съвременник. В затвореното пространство на залата имаш чувството, че гледаш през ключалката в „кухнята” на едно семейство – ставаш свидетел на най-скритите им отношения, драми и трагедии. Онова, което се разкрива пред очите ти, всява ужас и дълбок пòтрес. Но пък ти става напълно ясен произходът на техните пари и каква е цената да станеш милионер. Авторът й сякаш е прогледнал в бъдещето - за живота на днешните новобогаташи. Подходът е доста безкомпромисен и прям, до болка откровен, по мъжки дори суров и направо не е за вярване, че е писан от жена. Човек неволно започва да изпитва уважение към авторката Лилиан Хелман, която доста смело е описала неща, които явно са й добре познати и звучат напълно правдоподобно. Текстът е стегнат, изключително динамичен, психологически оправдан и през цялото време държи зрителя в напрежение. Все едно гледаш качествен холивудски трилър. Личи си, че Лилиан Хелман има перото на опитен холивудски сценарист. Резултатът – силен и въздействащ спектакъл, което дължим освен на качествения текст, така и на ясната режисьорска концепция на Бина Харалампиева, подплатена разбира се с добра актьорска игра.

Спектакълът "Лисичета" ще се играе на 22 февруари 2019 г. от 19:00 ч.  в Дом на културата "Борис Христов". Билетите се продават на касата на "МАСКАРТ" в Дома. Спектакълът не е подходящ за лица под 15 години!

„ЛИСИЧЕТА” от Лилиан Хелман

Режисьор Бина Харалампиева
Сценография и костюми Свила Величкова
Музика Асен Аврамов
С участието на: Теодора Духовникова, Иван Юруков, Ана Пападопулу, Дарин Ангелов, Христо Петков, Цветан Алексиев, Цветомира Даскалова, Радина Боршош, Марин Рангелов

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина