Най-ценните шевици от Разлог гостуват в Етнографския музей в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 9348
Най-ценните шевици от Разлог гостуват в Етнографския музей в Пловдив
Две уникални изложби се откриват на 16 септември, четвъртък, от 17:30 часа, в Етнографския музей в Пловдив.
 
Едната е „Художниците Дочеви – баща и синове“ –  Асен, Борис и Петър Дочеви. Изложба, представяща живописното наследство на една от малкото художнически фамилии в Пловдив. Тя показва търсенията на едно семейство художници и творческият израз на всеки един от тях. В събраните творби могат да се проследят художествения изказ и настроенията на творците, родени през първата половина на ХХ век, а продължаващи да работят и до ден днешен. 
Това е втората съвместна изложба на тримата художника, като първата е била организирана от Димитър Киров – ДиКиро и открита от Иван Маразов преди точно 50 години.
 
,,Магията на разложката запеска“ пък е гостуваща изложба на Исторически музей в Разлог, в която са подбрани най-ценните и красиви шевици от ХIX и началото на ХХ век, избродирани върху женските ризи /кошули/ и носии от Разложкия край. 

Със своята пъстрота и багри те са неразделна част от българското народно изкуство. Особено красива е разложката шевица, наречена запеска. Известни са около 28 основни символа (лалета, карамфилчета, звонци, ягодки, китки, клещи и т.н.), бродирани по ръкавите. Любим цвят е червеният, както и синьо, зелено, жълто – все животворни и природни цветове. Тя е характерна за града, откъдето според изследователите се разпространява в околните селища. Формирането и окомплектоването на колекцията от шевици е постоянен процес, който освен съхранението и експонирането им, цели да покаже старинната изработка и цветовия колорит, използван от разложката жена.

Изложбата е богато илюстрирана от пана със снимки на носии и допълнена с автентични експонати от мъжко и женско облекло, шевици и изделия на грънчарския занаят.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина