Празничната еуфория покрай Коледа и Нова година наближава. Зимните курорти са препълнени със студенти, а празникът им съвпада с откриването на ски сезона в Пампорово. Скиорите започнаха доволно да протриват ръце вече близо месец, след падането на първия сняг в района на Бяла черква. Наближава времето, когато любителите на екстремни спортове ще хванат ските и сноубордовете и ще се отдадат на приключения в планината. Къде и на какви цени - изборът е изцяло техен.
 
Ето ги и най-популярните сред пловдивчани ски дестинации:

Пампорово

Безспорно курортът заема първа позиция сред любителите на ски и сноуборд. Разположен в сърцето на Родопи, планината на митичния Орфей. Той е най-южният европейски ски курорт и е най-слънчевият от българските зимни курорти с чудесен сняг през целия сезон.  В плюс е и наличието на съоръжения за поддръжка на изкуствен сняг, което гарантира покритието на част от пистите дори и в неблагоприятни условия.

Нежният профил на планината с нейните заоблени склонове и върхове прави Пампорово особенно подходящ за начинаещи скиори. Трудните ски писти са отлично упражнение за всеки добър скиор. Пампорово също така притежава и писта за гигантски слалом.

Резултат с изображение за пампорово

Свързано изображение

 

Чепеларе

В Чепеларе и околностите му има възможност за практикуване на различни зимни спортове. От края на града до връх "Мечи чал" (1873м) е разположена най-дългата в България ски-писта, сертифицирана от ФИС, съоръжена с влекове и двуседалкова въжена линия. Пистите се обслужват от удобен двуседалков лифт с дължина 2471 м.

 Цените са сравнително прилични, като градът позволява и повече опции за настаняване, като стаи и къщи за гости.

Резултат с изображение за чепеларе

Резултат с изображение за чепеларе ски

 

Бяла Черква

Ски-център "Бяла черква" се намира на 37 км южно от град Пловдив. Дължината на пистата е 1100 метра.

Профилът в горната част е подходящ за слалом и гигантски слалом. В средната част е с по-малък наклон. В долната част наклонът отново се увеличава и е подходящ за слалом, гигантски слалом и паралелен слалом.

Пистата е привлекателна за напреднали и средно добри скиори и аматьори. Дава възможност за провеждане на градски и регионални ски състезания. Пистата се обслужва от ски влек тип "котва".

До ски-център "Бяла черква" се стига по добре поддържан асфалтов път. 

Естествено цените са в пъти по-ниски от най-популярните дестинации за скиори.

Свързано изображение

Хижа Здравец

Тя се намира се в местността Овчарски поляни на 1185 метра надморска височина. Ски-пистата е оборудвана  с влек. Хижата е много близо до Пловдив. Това е любима дестинация на малки и големи. Често могат да се видят малчугани с шейни и найлони, забавляващи се по заснежените поляни.

Хижа Здравец е перфектното място за начинаещи скиори.

Резултат с изображение за Хижа Здравец ски

Резултат с изображение за ски писта Хижа Здравец

 

Батак

Курортът "Батак", разположен в Западните Родопи, е идеално място за отдих. Тук е изграден комплекс, разполагащ с алпийска ски-писта (1200 м) и писта за ски-бягане (20000 м). Алпийската ски-писта е оборудвана с три влека, единият от които - тип помагалски, е с дължина 600 м.

Предстои изграждането на още четири ски-писти, писти за сноуборд (халфпайп) и за моторни шейни и ски-влек. Положението на ски-писта “Батак” е такова, че позволява на снежната покривка да се задържа от ноември до април, а от горната точка на ски-влековете се открива невероятна гледка към язовир Батак. 

Свързано изображение

 

Ски писта “Цигов чарк” 

Ски писта “Цигов чарк” се намира в едноименната местност. Средната денивелация е около 50-100 метра, което я прави подходяща за начинаещи и средно напреднали скиори. Общата дължина на пистата е около 1500 метра. В близост е изградено трасе за ски бягане с дължина 20 000 метра.

Има изграден ски гардероб предлагащ отлично оборудване и заведение за бързо хранене. Цените на ски лифта на ден варират между 3 – 8 лева съответно за възрастни и деца. Цената за ски оборудване е между 5 и 10 лева на ден. 

Условно пистата се раделя на две части. В долната си част е полегата и по –широка и е подходяща за начинаещи скиори. Оборудвана е с два въжени ски влека с ръкохватки.

В горната си част се обслужва от паничков ски влек и е по-стръмна.

Резултат с изображение за Ски писта “Цигов чарк”

 

Св. Константин

Едва на 5 км от язовир Батак се намира курортът Св. Константин, който също е предпочитана дестинация за начинаещи скиори. Два влека, единият от които детски, са на разположение на общо трите писти. Цените също са под 20лв. 

Гела

Гела е поредното населено място, където ски услугите са на сравнително ниски цени. Селото е за ценители на спокойното каране на ски. Пистата е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали. Разположена е в горния край на селото, като дължината й е 800 метра и е оборудвана със ски влек, работещ постоянно през зимния сезон. Тук можете да си наемете ски или сноуборд, както и да разпуснете в близката чайна, като се наслаждавате на гледката, разкриваща се към величествения Карлък.

Резултат с изображение за Ски писта Гела

Преспа

Една от възможностите да се потопите в снежната приказка, наречена Родопи, е да посетите местността Горелата хвойна. Намира се в Преспанския дял на планината и е разположена на 1785 метра надморска височина. През топлите месеци местността е подходяща за къмпингуване, а през студените е идеално място за ски спортове. Пистата не е много голяма, но е подходяща за деца и за възрастни – начинаещи и напреднали в спорта. На разположение на туристите е и влек. От няколко изходни точки можете да се доберете до хижа „Преспа” и закътаната край нея писта. Възможностите са село Славейно, което се намира на около 3 часа път, и село Манастир – на максимум 2 часа път. Пътеките са маркирани. 

Резултат с изображение за Ски писта Преспа

Върховръх

Намира се в едноименната местност на 1550 метра надморска височина. Ски-пистите са с  два ски-влека. Пътят до хижата е асфалтиран, има паркинг. 

Резултат с изображение за Ски писта Върховръх