Над 8400 възрастни пловдивчани са потърсили помощ от програмата “Мобилен социален екип“ за година ВИДЕО

Автор: Добринка Димова 5525
Над 8400 възрастни пловдивчани са потърсили помощ от програмата “Мобилен социален екип“ за година ВИДЕО

8413 възрастни пловдивчани са потърсили помощ от социалната програма “Мобилен социален екип“ през миналата година. Иновативният проект, който се реализира съвместно с Български червен кръст, компания „Трафик”, Община Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги”, е обхванал и шестте района на града, а потребителите му са нараснали със 159%. Тези данни бяха изнесени днес по време на 66-ото Областно отчетно общо събрание на червенокръстците, на което областната организация отчете своята дейност през изминалата година и планува следващите си действия.

„Искрено се надявам, че през 2019 г. програмата „Мобилен социален екип” ще бъде надградена и разширена. Ще допълним още услуги към основния пакет, подготвяме редица инициативи. Радваме се, че много младежи се присъединяват към тази програма и искат да подкрепят възрастните хора. Тя е голямо предизвикателство и голям успех за нас”, коментира пред PlovdivNow.bg председателят на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

И допълни, че е важно като нация да се грижим както за децата, така и за своите родители. „За съжаление, в демографската криза, в която живеем, на фона на напускащите страната млади българи, много възрастни хора остават самотни в своите домове. Така че невинаги хуманитарната помощ, храната, отоплението, медикаментите са достатъчни. Самотата е голям проблем, който може да смаже човек. С един час внимание бихме намалили това страдание”, каза Георгиева.

Събранието уважиха зам.-председателят на БЧК д-р Валентин Пеев, зам.-генералният директор д-р Славита Джамбазова, зам.-областният управител на Пловдив Петър Петров, зам.-кметът Георги Титюков, представители на Светата митрополия и други партньори. По стара традиция събитието започна с химна на БЧК, който всички делегати и гости в залата изслушаха на крака. За председател на събранието бе избран Христо Паунов, член на Националния съвет на БЧК, а за протоколчик – Мария Георгиева.

Червенокръстците отчетоха, че структурата в Пловдив е една от най-добре функциониращите в системата на БЧК с богата история, опит и стабилност. Броят на членовете през 2018 г. е 12 348, като обхватът спрямо населението е 1.84%. Доброволческият състав през миналата година е 1188 души и е сред най-големите за страната. Семейства с деца в риск, възрастни и самотни хора с ниски доходи, хора с трайни увреждания, безработни и бездомни лица са уязвимите групи, нуждаещи се от подпомагане.   

„И през отчетната година по време на големите християнски празници БЧК и БМЧК Пловдив обединиха хиляди хора в подкрепа на своята хуманитарна кауза за подпомагане на деца и младежи в риск. В дните на Цветница и Разпети петък доброволци на БМЧК проведоха традиционната фондонабирателна кампания пред православните храмове с Пловдив и областта. Благодарение на тази кампания БЧК – Пловдив успява годишно да подпомогне близо 200 деца и младежи от различни уязвими групи. Чрез фонд „Милосърдие” БЧК подкрепя и тежкоболни деца в тяхното лечение”, отчетоха от организацията.

Областната червенокръстка организация продължава да изпълнява и най-мащабната хуманитарна програма за хранително подпомагане, като  успява да предостави хранителни продукти на 24 323 души. Впечатляващо е количеството предоставени продукти за годината – 986 590 кг.  

Чрез кампания „Купи и дари” в дните на най-големите християнски празници Коледа и Великден са набрани хранителни продукти на стойност 4 415 лв. и са подпомогнати 6 институции и 832 индивидуални бенефициенти. 151 човека са се възползвали от социалната трапезария, други 198 трудноподвижни пловдивчани – от гаровата служба.

„Социалните проблеми на рисковите и уязвими групи граждани непрекъснато се променят. В социалните приемни на БЧК Пловдив се предоставят както хуманитарни помощи, така и социални консултации. Те се организират в общините Пловдив, Асеновград, Лъки, Сопот, Карлово и Брезово. През 2018 г. са потърсили консултация и помощ с 28% повече уязвими лица от 2017 г.”, посочиха червенокръстците.

От отчета на организацията се вижда, че това са малка част от дейностите през изминалата година. Наред със социалната и здравна политика, провежданите курсове по Първа долекарска помощ, промотиране на безвъзмездното кръводаряване, готовността на екипите за действия при бедствия и кризи, изключително ефективно работят и Водноспасителната и Планинската спасителна служба към БЧК, както и младежката структура.   

Какво още коментира Таня Георгиева и как започна Областното отчетно общо събрание, вижте във видеорепортажа на Авел Бялков:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина