Над 350 общински имота в Пловдив отиват на търг, най-скъпият е в Западен за 21 млн. лева

Автор: Благовест Андонов 5756
Над 350 общински имота в Пловдив отиват на търг, най-скъпият е в Западен за 21 млн. лева

Над 350 общински имота в Пловдив могат да бъдат продадени на търг през 2019 година, а общата им площ надвишава 150 000 кв.м. Това показва справка в Годишната програма на Община Пловдив за разпореждане и управление на имоти общинска собственост.

Най-много терени за продажба са заложени в район „Тракия”, като там е и най-големият парцел вкаран в програмата, с площ от  78 670 кв.м. Почти всички имоти в „Тракия” обаче са част от Индустриалната зона. Още през 2016 година градските власти наложиха възбрана за продаване на общински имоти за жилищни нужди в района, заради презастрояването през последните години. Поради това акцентът пада към продажбата на промишлени парцели.

Още 15 имота в „Индустриална зона – Тракия” попадат в графата за продажба, а големината им е между 1000 и 10 000 кв.м.  Огромният парцел от 80 декара се намира в самия край на промишлената зона на улица „Недялка Шилева”. Въпреки, че в момента там е поляна, в кадастъра е записано, че имотът е с предназначение за производство и складова дейност.

Най-нашумелият и атрактивен имот за жилищно строителство е в район „Западен”. Там са приготвени два парцела с обща площ от 21 000 кв.м, а парите, които трябва да получи Общината е над 20 млн. лева. Очаква се скоро търгът за парцела да бъде насрочен след  непредвидените тежести при предишния анонс на наддаването.

Други големи общински терени в Пловдив не се предвиждат за продажба през следващата година. В районите на града са заложени парцели между 300 и 1000 кв.м, които могат да бъдат закупени чрез търг.

Не всички имоти, които са вкарани в програмата обаче ще бъдат продадени. За всеки един от имотите трябва да се вземе самостоятелно решение от Общинския съвет, който да определи цена, а след това да се насрочи и търг.

Така през 2018 година са били продадени около 9000 кв.м общинска земя, въпреки че са били заложени десетки имоти за продажба.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина