Начини за релаксация, когато йогата и медитацията не помагат

Автор: Plovdiv Now 2679
Начини за релаксация, когато йогата и медитацията не помагат

Днешният свят е белязан от стрес, като голям принос за това има напредващата с бързи темпове дигитализация. Информация може да се получи по всяко време и почти навсякъде, освен това чрез мобилните си телефони сме постоянно достъпни. Всеки се справя по свой начин със стреса на ежедневието. Докато някои хора намират баланс и спокойствие в заниманията с йога и медитация, други се отърсват от стреса чрез различни методи като спорт, движение. Последните могат да се окажат много ефикасни - особено ако самовглъбяването не постигне желания ефект.

Потене против стрес

Ако концентрацията върху медитативните техники на дишане не доведе до желания резултат,  опитайте със спортуване. Всеизвестно е, че спортът действа като отдушник на стреса. Той подсилва физическите и психическите съпротивителни сили на организма и се грижи за отделянето на ендорфини. Това ни създава усещане за щастие и доволство, а след тренировката изпитваме приятна умора. По този начин правим и нещо добро за фигурата си – следователно спортът е идеалният микс срещу породено от стрес стягане и напрежение в мускулите, душевно напрежение и безпокойство.

Пренареждане на помещението

Някои хора се успокояват, като пренареждат мебелите в жилището си. И съвсем не е задължително това да става според правилата на фън шуй. За душевния ни покой може да допринесе обикновеното разместване на предметите в стаята или сортирането на книгите в библиотеката. Допълнителен бонус: разтребването не само отнема стреса, но може да ни помогне да намерим някоя скъпа за нас вещ, която сме смятали за загубена.

Тишина

Тук нямаме предвид онази тишина, в която човек потъва чрез медитацията. Разходете се сред природата и посетете някое красиво кътче, където за известно време да забравите  всекидневните си проблеми. Може да потърсите тишината в зелена гора, в обширно слънчогледово поле или просто в собствената си градина, ако пък живеете в блок – в близкия парк. Затворете очи и освободете съзнанието си от градския шум, като вместо това го напълните със звуците на природата, и се насладете на мига.

Готвене

Готвенето заедно с партньора действа невероятно отпускащо. Особено ако решите да изпробвате някоя нова рецепта. Това занимание ще ви достави удоволствие и ще ви откъсне за малко от спиралата на ежедневието. А когато седнете двамата да се насладите на вкусното ястие, което сте приготвили с общи усилия, ще забравите стреса окончателно.

Премахване на стреса чрез писане

Дa, доказано е: писането е отлично средство против стрес, защото чрез него изливаме чувствата си върху белия лист. Това може да стане под формата на дневник или воденето на обикновени записки. Писането ни помага да подредим мислите си и да разберем на какъв етап от живота си се намираме в момента. Възможно е да се освободим от стреса и като  направим списък на целите и желанията си. А който получи вдъхновение, може да изрази емоциите си в стих или разказ. А ако човек запази за себе си сътвореното, няма опасност да го обявят за графоман!

Успокояващи аромати

Ароматерапията с любимото ви ухание ще ви осигури чувствена отмора. Особено отпускащо действат например глезещите нюанси на ванилия или лавандула. Портокаловият аромат също помага за снемане на стреса от ежедневието. Най-лесно е да разпръснете любимото си ухание в помещението с помощта на арома лампа или ароматизиращ спрей. А може да напръскате с него и вътрешната страна на китката си и да го втриете в кожата.

Спонтанни постъпки

Понякога въртележката на ежедневието подхранва стреса. В този случай се препоръчва да разчупим рутината и да извършим някоя спонтанна постъпка: например да посетим новооткрито кафене с приятели, да пробваме някой нов спорт, да предприемем кратко пътуване или просто да се разкършим на любимата си музика. Гушкането и/или спонтанният секс с любимия преди работа също може да помогне да се отърсим за малко от напрежението и грижите!

Цветелина Велчева по материали от Supermed

Източник: obekti.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина