На този ден: Завършва Дравската операция на българската армия

Автор: Plovdiv Now 4047
На този ден: Завършва Дравската операция на българската армия

Важни събития са станали на днешната дата 19 март в историята.

На този ден през 1945 година, по време на участието на България във Втората световна война, завършва Дравската операция на Първа българска армия.

Дравската операция или Дравска епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945. На Първа българска армия с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса – 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус с командващ ген.-лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от 3-ти украински фронт – Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.

Четвърти корпус, командван от ген.-лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.

От 12 до 19 март, след ожесточени боеве при селата Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 1-ва армейска моторизирана дружина и 16-а пехотна дивизия предмостието е ликвидирано, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана. До 21 март, с помощта на български (части на моторизираната и бронираната дружини и 12-а и 16-а пехотни дивизии) и съветски части, 3-та югославска армия ликвидира предмостието при Валпово. Настъплението се подпомага от Втора италианска армия под командване на генерал Марио Роботи водеща боеве на територията на Хърватия и Далмация срещу германските и хърватско-усташките войски като италианските части на 1-ви моторизиран полк командван от ген. Джакомо Карбони съвместно с югославски партизани притискат от южната страна на фронта германските и хърватско-усташките сили, с което хитлеристите и усташите са обкръжени напълно.

Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.

Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 19 март в миналото:

238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е годината на Шестте императори.

1227 г. – избиране на папа Григорий IX.

1366 г. – Състои се сватбата на Ото V и Катарина Люксембургска.

1452 г. – Фридрих III e коронясан в Рим от папа Николай V за император на Свещената Римска империя. Това е последната коронация на император в Рим.

1474 г. – Във Венеция е приет закон за защита на изобретенията – първият в света закон за защита на авторското право.

1563 г. – „Едикт от Амбоаз“, край на първата Хугенотска война

1895 г. – В София започва конгрес на македонските емигрантски дружества и братства в Княжество България и извън него.

1911 г. – По инициативата на Клара Цеткин за пръв път се празнува Международен ден на жената в Германия, Дания, Австро-Унгария и Швейцария.

1915 г. – Направени са първите снимки на Плутон, който (правилно) не е определен като планета.

1920 г. – Сенатът на САЩ отхвърля Версайския договор за втори път (първият е на 19 ноември 1919).

1943 г. – Италианският диктатор Бенито Мусолини официално отказва да предаде на немците италианските евреи.

1953 г. – Церемонията по връчване на американските филмови награди „Оскар“ за първи път се излъчва по телевизията.

1958 г. – В Страсбург се открива първото заседание на Европейския парламент.

1962 г. – Приключва Алжирската война за независимост.

1978 г. – В отговор на израелската операция Литани в Ливан, Организацията на обединените нации призовава Израел да изтегли войските си от страната и създава Временни сили на ООН в Ливан.

1981 г. – Извършва се неуспешен изпитателен опит на американската космическа совалка Колумбия, вследствие на което загиват трима души и петима са ранени.

1982 г. – Фолклендска война: Аржентински войници слизат на остров Южна Джорджия, предизвиквайки войната.

1984 г. – Открит е големият електрифициран жп пръстен София – Горна Оряховица – Русе – Варна – Бургас – Пловдив – София.

1990 г. – В Отава, Канада, започва първият световен шампионат по хокей на лед за жени.

2003 г. – Война в Ирак (2003): Малко след 22:00 EST Джордж У. Буш се обръща към американската нация и обявява започването на въздушни удари срещу цели в Ирак.

2008 г. – Сателитът Суифт регистрира гама експлозията GRB 080319B, с което се поставя рекорд за най-отдалечен обект, който може да се наблюдава с просто око.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина