На този ден: Започва Битката на народите, учреден е орден „13 века България“

Автор: Plovdiv Now 2109
На този ден: Започва Битката на народите, учреден е орден „13 века България“

Важни събития са станали на днешната дата 16 октомври в историята.

На този ден през 1813 г. на територията на Саксония, край Лайпциг, започва най-мащабната битка до Първата световна война, известна като Битка на народите, между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция); битката завършва след 3 дни с поражение на Наполеон.

Състои между 16 и 19 октомври 1813 г.

Това е най-голямото сражение по време на Наполеоновите войни и най-голямата битка в световната история до началото на Първата световна война – в нея участват над 500 000 души. Френският император Наполеон Бонапарт претърпява поражение от обединените сили на Шестата коалиция.

Сражението се води на територията на Саксония, близо до град Лайпциг, и включва германски войски, както от едната, така и от другата страна (част от армията на Наполеон е от войски от неговите съюзници от Рейнския съюз). Битката има решаващ характер за последвалите военни и политически действия – тя води до нахлуването на коалиционните сили във Франция през 1814 г. и до първото оттегляне на Бонапарт от престола.

На този ден през 1981 година са учредени орден „13 века България“ и юбилеен медал „1300 години България“.

Орденът „13 века България“ е втория (считано от октомври 1981 г.) по старшинство орден в наградната система на НРБ.Учреден е на 16 октомври 1981 г. с указ №2191 на Държавния съвет на Народна република България.

Заедно с ордените Георги Димитров“ и „Стара Планина“, „13 века България“ се нарежда на първо място по старшинство в наградната система на НРБ. Присъжда се от Държавния съвет на НРБ на български и чужди граждани. Изискването към българските граждани е да имат особено големи заслуги към НРБ, а за чуждите граждани – особено големи заслуги за укрепването и развитието на дружбата и сътрудничеството с НРБ, както и в борбата за укрепване на мира и взаимоотношенията между народите.

На същата дата е учреден и медалът „1300 години България“.

Eто какви още важни събития са се случили на днешния ден:

1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор са изгорени като еретици двама протестантски епископи.

1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

1840 г. – Нова Зеландия е обявена за британска колония.

1843 г. – Уилям Роуън Хамилтон измисля кватернионите.

1853 г. – Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

1912 г. – Балканската война: българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин.

1946 г. – Изпълнение на смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.

1964 г. – Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие.

1969 г. – Перу, Боливия, Еквадор, Колумбия и Чили създава общност на държавите, през чийто територии преминават Андите – Андска общност.

1971 г. – Състои се официалната церемония по откриването на кулата „Азади“ в иранската столица Техеран.

1978 г. – Кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II. Той е първият папа славянин и първият папа неиталианец от последните 456 години.

1981 г. – В Толбухин (Добрич) и Исперих се откриват паметници на хан Аспарух.

1994 г. – С решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.

2006 г. – След 4-годишно съществуване в София е закрит увеселителният парк София Ленд.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина